Θα μπορούσαμε να δούμε Ticonderoga στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού;

Τα πρώτα καταδρομικά Ticonderoga (με VLS) θα παροπλιστούν το 2020, υπογραμμίζει αναφορά του «Defense News». Κατά τις πληροφορίες, θα πρόκειται για τα πλοία «USS Mobile Bay» και «USS Bunker Hill». Σκοπός του USN είναι να αποσύρονται δύο Ticonderoga σχεδόν κάθε χρόνο μέχρι και το 2026.

Υπενθυμίζουμε πως τα πρώτα Ticonderoga με διπλό εκτοξευτή πυραύλων ΜΚ26 έχουν αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το Αμερικανικό Ναυτικό κράτησε σε υπηρεσία όλα τα σκάφη με εκτοξευτή ΜΚ41 VLS.

Ο κατάλογος των πλοίων προς απόσυρση θα περιλαμβάνει τα «USS Antietam» (2021), «USS Leyte Gulf» (2021), «USS San Jacinto» (2022), «USS Lake Champlain» (2022), «USS Philippine Sea» (2024), «USS Princeton» (2024), «USS Normandy» (2025), «USS Monterey» (2025) και «USS Chancellorsville» (2026).

Την περίοδο εκείνη τα καταδρομικά Ticonderoga θα έχουν ολοκληρώσει 35 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας. Σε αρκετά από αυτά η χρήση τους ήταν εντατική, ενώ έχει δημιουργήσει προβληματισμό η υπερκατασκευή από αλουμίνιο που έχει παρουσιάσει περιστατικά ρωγμών και αποτελεί ένα συνεχές πρόβλημα για το στόλο.

Έντεκα νεότερα σε ηλικία Ticonderoga σχεδιάζεται να υποστούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Σαν συνέπεια του εκσυγχρονισμού αυτού, τα πλοία αυτά θα παραμείνουν ενεργά έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ποια θα είναι η συνέπεια του παροπλισμού των 11 καταδρομικών στο μεγάλο στόχο του Αμερικανικού Ναυτικού για τα 355 πλοία…

…Η πιθανή διαθεσιμότητα Ticonderoga (αν και εφόσον εγκριθεί η απόσυρσή τους) θα μπορούσε να σημαίνει την διάθεση των μεταχειρισμένων πλοίων σε συμμάχους των ΗΠΑ. Καθώς ο ΜΚ41 μπορεί να βάλλει τον Standard MK-2ER, σε συνδυασμό με το -παλαιότερης γενιάς σε σχέση με το Arleigh Burke- AEGIS, το καταδρομικό είναι ιδανική πλατφόρμα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας.

Συνεπώς χώρες όπως η Ν. Κορέα θα ήθελαν να το είχαν στο δυναμικό τους. Η ερώτηση κατά πόσο μπορεί να κάνει ένα Ticonderoga όσα ένα Arleigh Burke δεν υφίσταται, καθώς το καταδρομικό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από τα ΑΒ. Θα μπορούσε ένα Ticonderoga να καλύψει ανάγκες του ΠΝ, αντί για ένα Arleigh Burke; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ