Θα αποδειχθεί η ΕΛΒΟ “νέος Σκαραμαγκάς” την εποχή των Γερμανών με τα υ/β;

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αναφερόταν στην προγραμματισμένη για την ημέρα εκείνη αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς εξαγοράς της ΕΛΒΟ από ισραηλινή κοινοπραξία. Το δημοσίευμα ξεκινούσε με την φράση “Για σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς…”. Συνεπώς, όταν συντάχθηκε το δημοσίευμα -ίσως δε ακόμη κι όταν δημοσιεύθηκε- δεν είχε γίνει ακόμη η αποσφράγιση. Παρουσιάζει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πως έγιναν γνωστές στην εφημερίδα οι πληροφορίες που έδινε για την προσφορά.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης

Το δημοσίευμα αποκάλυπτε: “Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παρά το γεγονός ότι η εφάπαξ οικονομική προσφορά αναμένεται να είναι χαμηλή (ή ακόμη και συμβολική) το business plan έχει αποτιμηθεί αρμοδίως μεταξύ 95 και 135 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που δεσμεύεται να επενδύσει σε ορίζοντα πενταετίας ο υποψήφιος αγοραστής“.

Προφανώς οι “καλά πληροφορημένες πηγές”, είναι η πλευρά της κοινοπραξίας που μετέδωσε τα στοιχεία, καθώς ο ειδικός εκκαθαριστής και συνεπώς το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαν ακόμη αποσφραγίσει την προσφορά.

Παρατηρούμε ότι το δημοσίευμα προϊδεάζει ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν σκοπεύει να βάλει και τόσο… βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξαγορά. Μπορεί να θυμηθεί κανείς πάντως, κάποιες διαρροές στα μέσα προ μηνών για δήθεν επικείμενες επενδύσεις των Ισραηλινών στην ελληνική αμυντική βιομηχανία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ…

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο ότι η αποτίμηση του business plan, “έχει αποτιμηθεί αρμοδίως”. Εφόσον προφανώς ούτε ο εκκαθαριστής, ούτε η κυβέρνηση είχαν ανοίξει ακόμη την προσφορά, ποιος ήταν ο “αρμόδιος αποτιμητής”; Ο επενδυτής; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ