Θα απαντήσει με τετελεσμένα η Τουρκία; Στόχος της Καστελόριζο και Κρήτη

Έτοιμη να απαντήσει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νέα κλιμάκωση είναι η κατοχική Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει προς διάφορες κατευθύνσεις πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα, η οποία θα επηρεάσει τα συμφέροντά και τους σχεδιασμούς της. Κι αυτό παρόλο που είναι γνωστό πως το βασικό θέμα της αυριανής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της σύναξης δηλαδή των ηγετών, θα είναι μεν τα ευρωτουρκικά, κυρίως, όμως, κατά πόσο θα δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ να διαπραγματευθεί με την Τουρκία. Τέτοια εντολή δύσκολα θα την εξασφαλίσει ο αξιωματούχος της Ένωσης.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα των κυρώσεων, πάντως, συζητείται στο τεχνοκρατικό επίπεδο (την Τρίτη) και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το πλαίσιο, ως γνωστό, έχει συμφωνηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως το καθεστώς Ερντογάν έχει διαμηνύσει στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., όταν στο Βερολίνο βρέθηκε προ ημερών ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, πως θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών του, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων, αποφάσεων της Ένωσης. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Άγκυρα του κ. Μπορέλ, από τουρκικής πλευράς υποδείχθηκε προς τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι εάν αποφασισθούν κυρώσεις ή μέτρα κατά της Τουρκίας, τότε θα υπάρξει έντονη απάντηση με την επιβολή τετελεσμένων. Ξεκαθαρίστηκε από την Άγκυρα πως θα υπάρξει σαφής κλιμάκωση της έντασης.

Είναι σαφές πως η κατοχική δύναμη αναζητά αφορμή για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Εκτιμάται από ενημερωμένες πηγές ότι ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας υπάρχουν τα εξής σενάρια:

-Πρώτο σενάριο να στείλει σεισμικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου. Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστά μια πρώτη κίνηση προέλασης στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Γιατί το Καστελόριζο; Επειδή, είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές ενώ αξιολογώντας τις ελληνικές αντιδράσεις τις θεωρούν πιο ήπιες σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες στην Κρήτη.

-Δεύτερο σενάριο, να σταλεί σεισμικό σκάφος στην περιοχή της Κρήτης, νοτίως του νησιού, ενδεχομένως σε σημείο πέραν των 12 ναυτικών μιλίων.

Η Άγκυρα θα επιχειρήσει να υλοποιήσει με την τακτική του «βήμα προς βήμα» και τα δύο σενάρια. Το ζητούμενο σήμερα είναι με ποιο από τα δυο θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση σε αυτή τη φάση. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως πως θα επιλεγεί το σενάριο του Καστελόριζου. Κάθε κίνηση, κάθε βήμα θα γίνεται αναλόγως και των αντιδράσεων που θα υπάρξουν πρωτίστως από την ελληνική πλευρά.

Είναι σαφές πως εάν η Αθήνα δεν αντιδράσει και ξεκινήσει μια συζήτηση πόσο κοντά ή μακριά γίνονται οι έρευνες από την Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα προχωρήσει και σε άλλες περιοχές. Εάν υπάρξει αντίδραση από ελληνικής πλευράς στην τουρκική πρόκληση τότε είτε οι έρευνες θα σταματήσουν είτε θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόκλησης δηλαδή θερμού επεισοδίου, πολλά θα εξαρτηθούν από τις παρεμβάσεις τρίτων, που θα υπάρξουν. Καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο.

Στην Αθήνα μετά από μια μακρά περίοδο παθητικής αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας (κυρίως όταν αυτή εκδηλωνόταν στην κυπριακή ΑΟΖ), διαπιστώνεται μια κινητικότητα για αποτροπή των επόμενων ενεργειών της Άγκυρας. Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν σε ξένους συνομιλητές τους ότι θα υπάρξει αντίδραση με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση τουρκικής παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας. Αυτό το μήνυμα στέλνεται από την Αθήνα προς τους εταίρους στην Ε.Ε. αλλά και προς τους Αμερικανούς, θεωρώντας πως θα φθάσει και στην Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Γαλλία και στα πλαίσια αυτά φαίνεται πως υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των δυο χωρών, το περιεχόμενο της οποίας είναι άκρως απόρρητο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ