Τέλειωσαν τα ελληνικά F-16 Block 30 για τη βουλγαρική Αεροπορία;

Η βουλγαρική Αεροπορία φερόταν μέχρι σήμερα ως πιθανός πελάτης για ελληνικά μαχητικά F-16 Block 30, τα οποία η ελληνική πλευρά θα τα πρόσφερε μαζί με «πακέτο» αναβάθμισης το οποίο θα περιλάμβανε πολύ πιο προηγμένα υποσυστήματα τα οποία θα «εξοικονομούνταν» από αυτά που θα αφαιρούνταν από τα ελληνικά μαχητικά του τύπου, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους.

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του έγκυρου και συνήθως καλά πληροφορημένου Defense News, αναφέρει αφενός την εγκατάλειψη της προοπτικής για την προμήθεια καινούργιων σουηδικών μαχητικών JAS 39 Gripen της SAAB, ενώ στους εναπομείναντες δυνητικούς προμηθευτές παραμένουν μόνο η Ιταλία (EF-2000 Typhoon) και η Πορτογαλία (μεταχειρισμένα F-16).

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια οχτώ μαχητικών αεροσκαφών θα επαναληφθεί, στο πλαίσιο του οποίου θα ζητηθούν νέες προσφορές, όπως ανέφερε, από τους Ιταλούς και τους Πορτογάλους, χωρίς να αναφέρονται οι Έλληνες.

Η «ανάποδη ανάγνωση» ωστόσο της συγκεκριμένης είδησης, θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως στο εναλλακτικό συμπέρασμα ότι με την καθυστέρηση κερδίζει χρόνο η ελληνική πλευρά η οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει μια ανταγωνιστική πρόταση για αναβαθμισμένα F-16 μόλις καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, η οποία να έχει καλές προοπτικές επικράτησης, ώστε τα χρήματα να προστεθούν στον προϋπολογισμό της αναβάθμισης των υπόλοιπων. Θα φανεί…