Τελειώνουν Τουρκία οι Νετανιάχου-Σίσι στην Ανατολική Μεσόγειο;

Ισχυρότατες είναι οι ενδείξεις ότι η Τουρκία του Ερντογάν, αυτή τη φορά υπερέβη τα εσκαμμένα για μια ακόμη φορά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συνεχείς υποχωρήσεις και τις διπλωματικές ευκαιρίες που δίνοντας από την πλευρά του εβραϊκού κράτους, το οποίο έχει λόγους να μην επιθυμεί μέτωπο με έναν μεγάλο σε μέγεθος και κατά τεκμήριο ισχυρό στρατιωτικά γείτονα.

Όμως, αυτή τη φορά, ο τρόπος με τον οποίον επιτέθηκε η τουρκική πλευρά στο Ισραήλ, για ένα θέμα που ξεκίνησε από την εν ψυχρώ δολοφονία από ενόπλους δύο αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσά, ενέργεια που οδήγησε στη λήψη μέτρων ασφαλείας, με την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων, ώστε να μην μπορεί ο κάθε ημιπαράφρων κουμπουροφόρος να μπαίνει στο τέμενος και να «εκτονώνεται» πυροβολώντας τις δυνάμεις ασφαλείας, ξέφυγε από κάθε όριο, με μια χώρα που μόνο δημοκρατία δεν μπορεί να λέγεται πλέον, να παραδίδει μαθήματα και να επικαλείται το… οθωμανικό παρελθόν.

«Αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δική τους χώρα δεν θα πρέπει να κάνουν κηρύγματα στην μόνη πραγματική δημοκρατία της περιοχής», ανέφερε σε δήλωση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος ο Μπανιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, μέσω του γραφείου του, απεκάλεσε ευθέως τον Ερντογάν ως «υποκριτή» και θύμισε στους Τούρκους όσα θέλουν να ξεχνούν… την καταπίεση των Κούρδων, αλλά και την εισβολή – κατοχή στην Κύπρο.

Ας αναλογιστούμε πόσοι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου το κάνουν αυτό με τέτοιον τρόπο, εδώ και δεκαετίες. Και όλα δείχνουν, ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, δεν θα εκτονωθεί εύκολα. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «τέλειας καταιγίδας», αλλά κι αν ακόμα δεν υπάρξει κλιμάκωση, οι νέες «πληγές» που άνοιξαν δεν θα κλείσουν εύκολα.

Η ευθεία – αλλά «άσφαιρη» – απειλή του Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το κάλεσμα των πιστών για προσευχή στα Ιεροσόλυμα, επειδή η ισραηλινή Κνέσετ προωθεί νομοθετική ρύθμιση απαγορεύοντας να «κράζει» ο ιμάμης ξυπνώντας και μη μουσουλμάνους τις ώρες κοινής ησυχίας, από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 7 το πρωί, δηλαδή η παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων και η «υπενθύμιση» του ότι οι Εβραίοι ζούσαν στον «παράδεισο» της ανοχής και της ανεξιθρησκίας επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, εκνεύρισε ακόμα και τους πιο φανατικούς στο Ισραήλ, οι οποίοι για λόγους γεωστρατηγικής ανάλυσης επιθυμούν ένα επίπεδο συνεργασίας, ακόμα και στην ενέργεια.

Εάν κανείς συνδυάσει και τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, είναι σφόδρα πιθανό να έχουμε εξελίξεις στο προσεχές διάστημα. Το παρασκήνιο οργιάζει και ο Ερντογάν με τη συμπεριφορά του έχει κατορθώσει να συσπειρώσει τις χώρες της περιοχής εναντίον του, καθώς η καθεμιά έχει τους δικούς της λόγους να αισθάνεται την πίεση που ασκείται ταυτόχρονα άτσαλη και αφόρητη. Και αυτό κάπου θα ξεσπάσει.