Τελικά… πόσα συστήματα S-400 Triumf, λέτε πως έχει παραγγείλει η Τουρκία;

Επιβεβαίωσε τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας εχθές 10 Απριλίου για την προμήθεια του συστήματος S-400 στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ως προς τον αριθμό των προς προμήθεια συστημάτων.

Του Σάββα Δ. Βλάσση
ΠΗΓΗ: Doureios

Σχολιάζοντας την προσφορά των ΗΠΑ για το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Patriot, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: “Εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας πωλήσουν Patriot, αύριο θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα δεύτερο (σύστημα) S-400 ή άλλο αντιαεροπορικό σύστημα“.

Όπως αποκάλυψε το ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018, η σύμβαση της Τουρκίας με την Ρωσία προβλέπει την προμήθεια μόνο ενός συστήματος S-400 και όχι δύο, όπως έχει επικρατήσει να θεωρείται ως δεδομένο. Η προμήθεια δευτέρου συστήματος, προβλέπεται ως δικαίωμα προαιρέσεως και εξαρτάται από την διάθεση της Ρωσίας να παραχωρήσει τεχνογνωσία και βιομηχανική συμπαραγωγή μερών του συστήματος από τουρκικές αμυντικές εταιρείες.

Δίνοντας συνέχεια στην συνέντευξη του Τούρκου αξιωματούχου την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Περκόφ επιβεβαίωσε ότι “η Ρωσία προσβλέπει σε ευκαιρίες επεκτάσεως αυτής της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας“. Διευκρίνισε δε ότι σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην άσκηση του δικαιώματος προαιρέσεως, “μπορεί να οργανωθεί η παραγωγή κάποιων απαρτίων” στην Τουρκία.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, ο οποίος περίπου εμφανίζεται να “απειλεί” τις ΗΠΑ, ώστε να βελτιώσουν την προσφορά τους και να διευκολύνουν την απόφαση προμήθειας από την τουρκική κυβέρνηση…

Κατά τον Τσαβούσογλου, στην τελευταία συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Πομπέο, δεν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα πωλήσουν Patriot στην Τουρκία, πρόσθεσε όμως ότι η τελευταία πρόταση προς την Τουρκία ήταν “περισσότερο ορθολογική” σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά εξακολουθούσε να μην καλύπτει τις τουρκικές προσδοκίες.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αμερικανοτουρκική διένεξη, η προμήθεια Patriot από την Τουρκία, αναδεικνύεται στην εξέλιξη η οποία μπορεί να προσφέρει διέξοδο ώστε να βρεθεί αμοιβαίως συμβιβαστική λύση.

Η προμήθεια του S-400 υπήρξε μια σαφώς πολιτική απόφαση του προέδρου Ερντογάν, όπως επιβεβαιώνει η προμήθεια ενός μόνο συστήματος, με μικρότερη του δυνητικού συμβολή στην αμυντική ενίσχυση της χώρας και καμία εξασφάλιση έργου για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.