Τελικά πόσα Leopard 2 έχει αγοράσει η Σιγκαπούρη από τη Γερμανία;

Σύγχυση επικρατεί όσον αφορά τον αριθμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 που έχει αγοράσει διαχρονικά η Σιγκαπούρη από τη Γερμανία αφού σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Θεμάτων και Ενέργειας το 2017 η Σιγκαπούρη έλαβε από το Βερολίνο 18 επιπλέον Leopard 2 στο πλαίσιο ενός γενικότερου εξοπλιστικού πακέτου αξίας 93 εκατ. δολαρίων και το 2016 ακόμη επτά άρματα μάχης του ιδίου τύπου.

Πιο αναλυτικά πριν από 12 χρόνια το ασιατικό κράτος πόλη της Σιγκαπούρης αποφάσισε να αγοράσει από την Γερμανία άρματα μάχης Leopard 2. Σταδιακά μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών από το 2007-2012 η Σιγκαπούρη αγόρασε από τα γερμανικά αποθέματα 161 άρματα μάχης Leopard 2.

Από την πλευρά της όμως η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι έλαβε την ίδια περίοδο 156 Leopard 2. Όμως όπως αναφέρουν οι ετήσιες μελέτες του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Θεμάτων και Ενέργειας η ασιατική χώρα έλαβε το 2016 και 2017 επιπλέον 24 άρματα μάχης Leopard 2 αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των παραληφθέντων αρμάτων στα 180 σύμφωνα με τις σιγκαπουριανές πηγές ή στα 185 σύμφωνα με τις γερμανικές πηγές.

Εκτιμάται ότι τελικά η Σιγκαπούρη έλαβε 161 άρματα μάχης Leopard 2 σε πρώτη φάση εκ των οποίων τα πέντε χρησιμοποιήθηκαν είτε για την εκπαίδευση των πληρωμάτων είτε για προσπορισμό ανταλλακτικών. Τέλος αυτό που αξίζει να σημειωθεί και να διερευνηθεί είναι η πληροφορία ορισμένων γερμανικών ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία η γερμανική βιομηχανία ανέλαβε την κατασκευή αρμάτων μάχης Leopard 2A7 για το Κατάρ και τη Σιγκαπούρη.

Αν και η πληροφορία για την κατασκευή αρμάτων για το Κατάρ έχει επιβεβαιωθεί με την παράδοση του συνόλου αυτών στην αραβική χώρα η πληροφορία για την κατασκευή αρμάτων μάχης Leopard 2A7 για τη Σιγκαπούρη δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί.