Τεγύρα: Λοξή Φάλαγγα και Ιερός Λόχος, ταπεινώνουν τους διπλάσιους Σπαρτιάτες

Η μάχη της Τεγύρας, το 375 π.Χ. παρά το μικρό μέγεθος των δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε αυτή, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Στη μάχη αυτή ο Πελοπίδας με τον θηβαϊκό Ιερό Λόχο και μερικούς ιππείς νίκησε μια ισχυρότερη δύναμη Σπαρτιατών καταρρίπτοντας τον μύθο της αήττητης Σπάρτης.

Η Τεγύρα ήταν μια μικρή πόλη της Βοιωτίας περί τα 5 χλμ. βόρεια του Ορχομενού. Μετά την εξέγερση των Θηβαίων κατά των Σπαρτιατών, οι Επαμεινώνδας και Πελοπίδας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τους και αναγέννησαν τον στρατό της δημιουργώντας κατά’ αρχήν τον επίλεκτο Ιερό Λόχο, ο οποίος αποτελείτο από 300 άριστους οπλίτες.

Παρά την απώλεια της Θήβας οι Σπαρτιάτες διατηρούσαν τον έλεγχο του Ορχομενού έχοντας τοποθετήσει φρουρά στην πόλη. Ωστόσο οι ανάγκες του πολέμου υποχρέωσαν τη φρουρά του Ορχομενού να κινηθεί προς τη Λοκρίδα. Ο Πελοπίδας μαθαίνοντας τη είδηση κινήθηκε με μικρές δυνάμεις προς τον Ορχομενό με σκοπό να κυριεύσει την πόλη. Μη αναμένοντας αντίσταση ο Πελοπίδας είχε μαζί του λίγους στρατιώτες.

Φτάνοντας όμως στη πόλη πληροφορήθηκε πως οι Σπαρτιάτες είχαν αφήσει πίσω τους στρατιώτες. Έτσι ο Πελοπίδας αποφάσισε να υποχωρήσει προς την Τεγύρα. Δεν γνώριζε όμως ότι η δύναμη των Σπαρτιατών που είχε μεταβεί στη Λοκρίδα επέστρεφε στον Ορχομενό ακριβώς μέσω της οδού της Τεγύρας.

Καταλυτική σύγκρουση εκ συναντήσεως

Ούτε οι Θηβαίοι, ούτε οι Σπαρτιάτες γνώριζαν την παρουσία των αντιπάλων τους. Οι μεν βάδιζαν προς Βορρά, οι δε προς Νότο. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr