Τα ζήτησαν ΟΛΑ οι Τούρκοι στις διερευνητικές; Και αποστρατιωτικοποίηση;

Το πρωί της Δευτέρας άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μία διακοπή πέντε ετών και έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς. Η πρώτη συνάντηση διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα αποχωρούσαν από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, τις οποίες μετέδωσε η ΕΡΤ, η Άγκυρα έθεσε στο τραπέζι πολλά ζητήματα, όπως το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριο χώρο, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό. Από την πλευρά της Ελλάδας, κύκλοι, τους οποίους επικαλείται επίσης η ΕΡΤ, ανέφεραν ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα.

Όπως έχει υπογραμμίσει όλο το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, αντικείμενο της συζήτησης μπορεί να είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα). Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ και ενώ στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο. Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ενώ στην τουρκική επικεφαλής είναι ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Ερτσιγές, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, παρών στη συνάντηση θα είναι και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μετά τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συναντηθεί με τον Βαρελί, Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Ντομπρόβσκις και Σχοινά και τον Ζοζέπ Μπορέλ. Την επομένη αναμένεται συνάντηση με τη Βελγίδα ΥΠΕΞ Σοφί Βιλμές και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 1η Μαρτίου 2016.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK