Τα ρωσικά άρματα μάχης αποκτούν πυρομαχικά των 125 χλστ. κατά των M1A2 Abrams του US Army

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια διατρητικών βλημάτων απορριπτομένου περιβλήματος με πτερύγια σταθεροποίησης (APFSDS) 3BM44M Lekalo που είναι ικανά να καταστρέφουν τα αμερικανικά άρματα Μ1Α2 Abrams, ανέφεραν ρωσικά μέσα. Τα βλήματα 3BM44M Lekalo είναι από τα πλέον σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων και χρησιμοποιούνται από τα λειόκαννα πυροβόλα των 125 χλστ. των ρωσικών αρμάτων.

Το βλήμα διαθέτει νέα κεφαλή και περίβλημα και θεωρείται πως θα είναι ικανό να διαπερνά τη θωράκιση όλων των εν υπηρεσία τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.Το βλήμα μπορεί να διατρήσει 650 χλστ. συμπαγούς θωράκισης σε απόσταση 2 χλμ. και άρα μπορεί να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά Μ1Α2, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές.

Το νέο βλήμα θα αντικαταστήσει από το ρωσικό οπλοστάσιο το επί Σοβιετικής Ένωσης σχεδιασθέν 3BM42 Mango. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα άρματα T-90, T-80, T-72 και T-14. Ωστόσο σύμφωνα με αμερικανικό μέσω η εμπρόσθια θωράκιση των αρμάτων Μ1Α2 Abrams, Leopard 2 και Challenger 2 πιστεύεται πως έχει πάχος 800 χλστ. και άρα δεν θα μπορεί να διατρηθεί από αυτή την απόσταση.

Τα καλύτερα ρωσικά βλήματα αρμάτων σήμερα είναι τα 3BM59 Svinets-1 και 3BM60 Svinets-2 με πυρήνα βολφραμίου και εξασθενισμένου ουρανίου, αντίστοιχα που μπορούν να επιτύχουν διάτρηση θωράκισης 650-750 χλστ. με κλίση 60 μοιρών από απόσταση 2 χλμ.