Τα προβλήματα του LNG δεν περιορίζονται στον κορονοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε καθοριστικό ρόλο στην πτώση των τιμών του LNG διεθνώς, αλλά ο κλάδος αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως η μειωμένη ασιατική ζήτηση, ο ανταγωνισμός των ΑΠΕ και η υπερπροσφορά, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Eurasia Group. Όπως αναφέρει το Montel, η αγορά φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει με τις φυσικές τιμές του LNG στην Ασία να υποχωρούν κάτω από τα 2 δολάρια/mmbtu (6,27 ευρώ/μεγαβατώρα) για πρώτη φορά στα χρονικά. Η δε προθεσμιακή τιμή για τον επόμενο μήνα βρέθηκε πρόσφατα στα 2 δολάρια, οριακά υψηλότερα από τα επίπεδα στα τέλη Απριλίου.

“Η φυσική αγορά εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμες ανάγκες ή για να καλύπτει διαταραχές της προμήθειας. Εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, οι βραχυπρόθεσμες κορυφώσεις είναι λιγοστές και αραιές και οι παραγγελίες για φορτία LNG ελαττώνονται“, ανέφερε σχετικά η εταιρεία προσθέτοντας ότι πρόσφατα ένα φορτίο από την Αυστραλία πωλήθηκε έναντι λιγότερων από 1,73 δολάρια.

Οι εισαγωγές LNG των τριών μεγαλύτερων καταναλωτών, δηλαδή της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας υποχώρησαν από τα επίπεδα προ της κρίσης (20 εκατ. τόνοι) και βρίσκονται πλέον στους 18,1 εκατ. τόνους.

Εκτιμάται ότι η σταδιακή επανέναρξη της οικονομίας στην Κίνα και την Κορέα σημαίνει ότι ο κλάδος ίσως αντεπεξέλθει καλύτερα από ότι ο πετρελαϊκός κλάδος εν τέλει. Εντούτοις, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εξίσωση του LNG, καθώς οι τιμές ήταν μειωμένες και πριν από τον κορωνοϊό και η υπερπροσφορά υπολογιζόταν ότι θα διαρκούσε ως τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.

Πλέον, η εταιρεία αναμένει ασθενή αύξηση της ζήτησης ως αποτέλεσμα και του κορωνοϊού, ενώ οι φωνές που καλούν για ανάκαμψη με βάση τις ΑΠΕ αποτελούν ακόμη ένα αγκάθι.

ΠΗΓΗ: ENERGY PRESS