Πρώτα πυρά κυβέρνησης Μπάιντεν κατά Τουρκίας… Καβαλά, Ντεμιρτάς

Tην πρώτη της δήλωση σε σχέση με τους δυο πιο επιφανείς κρατούμενους της Τουρκίας έκανε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν: πρόκειται για τις μακροχρόνιες φυλακίσεις του ακτιβιστή φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά και του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωσή του στην ιστοσελίδα Ahval, αναφερόμενο στον Καβαλά αναφέρει ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν αυτές τις υποθέσει πολύ στενά”, προσθέτοντας: “Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για αυτήν και για άλλες κατηγορίες έναντι της κοινωνίας των πολιτών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους”.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Η δήλωση επίσης αναφέρει ότι “Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδη για κάθε υγιή δημοκρατία”. “Συνεχίζουμε να απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να δώσει σ’ αυτή την υπόθεση μια γοργή και δίκαιη λύση” καταλήγει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της δίκης του Καβαλά και οκτώ ακόμη ατόμων μετά την προσκόμιση ελλιπών έως σήμερα αποδεικτικών στοιχείων, μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η υπόθεση θα σταλεί εκ νέου σε πρωτοβάθμιο τοπικό δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης σχολίασε την υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτη και βουλευτή του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αξίωσαν από την Άγκυρα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ντεμιρτάς σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή