Τα μηνύματα Κυρ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα μέσω και της επίσκεψης Πομπέο…

Στο αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ «εξαιρετικά επιτυχημένες». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «από μόνη της μία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας –πόσο μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών– αποτελεί πολιτικό γεγονός, όμως, ειδικά στον χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε, πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική».

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως η επίσκεψη παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα και «έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, αναφέρθηκε και στο αποχαιρετιστήριο tweet του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, «όπου αναφέρθηκε στην εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς μας σχέσεις αυτούς τους 12 μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επίσκεψής του».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, εάν η επίσκεψη Πομπέο συνδυαστεί με την προηγούμενη στην Κύπρο, αποτυπώνει «μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατ. Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως η επίσκεψη Πομπέο λειτουργεί ενισχυτικά για την εθνική γραμμή. Στη Σύνοδο, άλλωστε, θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις». Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή