Τα δυο σενάρια για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ

Τα πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων ημερών οδηγούν σε δύο σενάρια για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Σενάριο πρώτο: πρόκειται «απλώς» για σύγκρουση εγωισμών και επίδειξη ισχύος μεταξύ δύο ισχυρών προσωπικοτήτων, δηλαδή του αμερικανού και του τούρκου προέδρου. Η αμερικανοτουρκική κρίση θα είναι επομένως συγκυριακή και κάποια στιγμή θα επουλωθεί.

Προφανώς με υποχώρηση των Τούρκων, λόγω του συντριπτικού συσχετισμού δυνάμεως. Εάν ισχύει αυτό το σενάριο, η Τουρκία σύντομα θα επιστρέψει στο δυτικό και νατοϊκό «μαντρί».

Η υπόθεση αυτή φαίνεται να ενισχύεται με την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και του Τανέρ Κιλίτς, προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, που απαίτησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μπόλτον.

Μένει να δούμε αν αυτά θα έχουν συνέχεια με την αποφυλάκιση και του πάστορα Μπράνσον, ή αν πρόκειται για ελιγμό και προσπάθεια του Ερντογάν να κερδίσει χρόνο ενόψει του δεύτερου σεναρίου.

Σενάριο δεύτερο: στην πραγματικότητα ο Ερντογάν εκπονεί μια στρατηγική οριστικής απομάκρυνσης της Τουρκίας από τον δυτικό κόσμο. Την Τουρκία συγκρατούσε επί δεκαετίες, σε μια έστω καιροσκοπική και αβαθή συμμαχία με τη Δύση, το κεμαλικό κατεστημένο.

Η άνοδος του Ερντογάν εκφράζει την επιλογή της ευρείας πλειοψηφίας της τουρκικής κοινωνίας να επιστρέψει στη μουσουλμανική της υπόσταση και στο οθωμανικό της παρελθόν. Αυτό φαίνεται ότι είναι και το προσωπικό όραμα και στοίχημα του Ερντογάν. Εάν επιχειρήσει να το υλοποιήσει… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ