Συρία: Το “τριαντάφυλλο της ερήμου” και η πεθερά που θα απασχολήσουν την Ιστορία

Μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες από τότε που τα δυτικά Μίντια, μεταξύ των οποίων και η Vogue, εξυμνούσαν την “πρώτη κυρία” της Συρίας. Έξυπνη, υπέρκομψη, καλοαναθρεμμένη ήταν μόνο μερικά από τα επίθετα που υιοθετούσαν τα δεκάδες αφιερώματα για την Άσμα αλ-Άσαντ.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Οι δημοσιογράφοι που στέκονταν απέναντι της με τα κασετοφωνάκια τους ανοιχτά, δήλωναν εκ των υστέρων καταγοητευμένοι από μία μοντέρνα γυναίκα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από μεγαλοστελέχη, γυναίκες πολιτικούς και όλες εκείνες που ξεχωρίζουν στους τομείς εργασίας τους με τον ζήλο και το δυναμισμό τους. Δεν άργησε, μάλιστα, να κερδίσει το προσωνύμιο “λαίδη D της Συρίας” και “τριαντάφυλλο της ερήμου”.

Τώρα πλέον, στην καλύτερη περίπτωση περιγράφεται σαν η “σιδηρά κυρία” της Συρίας, ή απλά η σύζυγος ενός “αιμοσταγούς τυράννου”. Εξαρτάται σε ποια πλευρά ανήκει κανείς: σ’ εκείνη που αντιμετωπίζει τον Άσαντ ως μονάρχη-δολοφόνο ή στην απέναντι: σ’ αυτή που του αναγνωρίζει τον αγώνα του για να διασφαλίζει την ενότητα της χώρας του και τη σταθερότητα σε μία περιοχή που πλήττεται από θρησκευτικούς πολέμους.

Όποια και αν είναι η οπτική του καθενός, η περίπτωση της Άσμα συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, παρ’ ότι μαίνεται ακόμα ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος που έχει καταντήσει την πιο εξωστρεφή χώρα του Αραβικού Κόσμου σε κουρέλι του αλλοτινού εαυτού της.

Μία αγορά ενός σπάνιου έργου τέχνης, και άρα ιδιαίτερα ακριβού, σε μία από τις απρόσιτες για τους κοινούς θνητούς δημοπρασίες, την επανάφερε στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Και αυτό επειδή γράφτηκε επιμόνως στα Μίντια ότι πίσω από κάποιον αγοραστή-βιτρίνα βρισκόταν εκείνη.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύει, επιβεβαιώνονται τα ήδη γνωστά ακριβά της γούστα. Χωρίς αμφιβολία, όμως, η στιγμή μόνο ιδανική δεν φαντάζει για τέτοια γούστα. Εκατομμύρια κάτοικοι της Συρίας έχουν εξαναγκαστεί στην προσφυγιά και ό,τι αυτή συνεπάγεται, ενώ και όσοι έχουν παραμείνει στη χώρα τους συχνά στερούνται και τα τελείως απαραίτητα.

Οι σχέσεις με την πεθερά
Ένα, όμως, ακόμα γεγονός, την επαναφέρει στην επικαιρότητα κι αυτό δεν είναι άλλο από την μέχρι σήμερα άγνωστη σχέση με την πεθερά της. Τη μητέρα, δηλαδή, του συζύγου της και κατά γενική ομολογία σιωπηλή Ανίσα, σύζυγο του Χαφέζ αλ Άσαντ, ιδρυτή της “δυναστείας”. Αυτή ήταν που αμέσως μετά τους εορτασμούς του γάμου του ζεύγους, είχε εξομολογηθεί στον γιό της ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ