Συρία: Οι Κούρδοι θα απελευθερώσουν συγγενείς τζιχαντιστών του ΙΚ

Χιλιάδες Σύροι, μεταξύ των οποίων και οικογένειες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, θα απελευθερωθούν από τον καταυλισμό των εκτοπισμένων του Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές κουρδικές αρχές.

Τους τελευταίους μήνες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν σημάνει συναγερμό για τις συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας στον καταυλισμό αυτόν όπου ζουν, κάτω από άθλιες συνθήκες, 64.377 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μεταξύ αυτών είναι περίπου 24.300 Σύροι, χιλιάδες Ιρακινοί αλλά και πολλοί ξένοι και μικρά παιδιά. Ορισμένοι έφυγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων και του ΙΚ και δεν είχαν πού αλλού να πάνε, άλλοι όμως είναι συγγενείς των τζιχαντιστών.

Στις 6 Αυγούστου εντοπίστηκαν στο Αλ Χολ τα πρώτα κρούσματα της Covid-19. Από τότε, δύο φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό και 20 εργαζόμενοι (στην πλειονότητά τους νοσηλευτές) ασθένησαν επίσης, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που χρονολογείται από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Οι Σύροι θα φύγουν από τον καταυλισμό του Αλ Χολ και μόνο οι ξένοι θα μείνουν εκεί», είπε ο Ριάντ Ντεράρ, ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Συριακού Συμβουλίου, του πολιτικού σκέλους του στρατιωτικού συνασπισμού Κούρδων και Αράβων μαχητών. Στον συνασπισμό αυτόν κυριαρχούν οι Κούρδοι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

«Θα απελευθερωθούν και οι Σύροι συγγενείς των μαχητών του ΙΚ», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς και πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Η απόφαση δεν αφορά τους φυλακισμένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ντεράρ είπε ότι και οι Ιρακινοί μπορούν να φύγουν από τον καταυλισμό, αν θέλουν, όμως πολλοί από αυτούς προτιμούν να μείνουν γιατί φοβούνται ότι αν επιστρέψουν στο Ιράκ θα βρεθούν στη φυλακή, λόγω των δεσμών τους με το ΙΚ.

Το τελευταίο διάστημα στο Αλ Χολ έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια, όπως απόπειρες απόδρασης και επιθέσεις υποστηρικτών του ΙΚ εναντίον φρουρών ή εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι κουρδικές αρχές απελευθέρωσαν ορισμένες οικογένειες Σύρων, κατόπιν μεσολάβησης των αρχηγών τοπικών φυλών. Από το καλοκαίρι του 2019 έχουν φύγει από το Αλ Χολ περίπου 4.345 Σύροι, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ