Συνθήκη INF: Με Kalibr εδάφους-εδάφους απαντά η Μόσχα στην αποχώρηση ΗΠΑ

Η Ρωσία υπολογίζει να αναπτύξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έκδοση εδάφους-εδάφους του πυραύλου κρουζ Kalibr, τον οποίο έως τώρα χρησιμοποιούσε το ρωσικό ναυτικό, ως απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από την συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς INF και την συνακόλουθη αποχώρηση και της Μόσχας.

«Κατά τα έτη 2019-2020, θα είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μια έκδοση εδάφους-εδάφους του συστήματος Kalibr που δοκιμάστηκε στη Συρία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Στην διάρκεια της ίδιας περιόδου, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα πυραυλικό σύστημα πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε.

Ο Σόιγκου είπε πως η απόφαση ελήφθη λόγω της αποχώρησης, στις 2 Φεβρουαρίου, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη INF του 1987. Οι πύραυλοι Kalibr χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά  εκτοξευόμενοι από την Κασπία κατά στόχων στην Συρία.

 

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται  για την ανάπτυξη ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χλμ.», και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να λάβει ανταποδοτικά μέτρα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη ότι παραβιάζει τη συνθήκη INF. Το Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν «τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συνθήκης INF».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε αμέσως πως η Μόσχα «αναστέλλει επίσης» τη συμμετοχή της στη συμφωνία και πως η Μόσχα δεν θα αναλάβει πλέον πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό με τους Αμερικανούς έως ότου θα έχουν «ωριμάσει αρκετά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ