Συνομιλίες για τη “νομιμοποίηση” των τουρκικών διεκδικήσεων;

Η τουρκική λογική σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο είναι η πακετοποίηση όλων των θεμάτων, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού. Κι αυτό σε μια λογική ενιαίας αντιμετώπισης του Ελληνισμού με απώτερο στόχο την προώθηση των στρατηγικών της σχεδιασμών. Έχει πολλές φορές αναφερθεί πως στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας είναι ο έλεγχος της περιοχής, μέσα από τη φινλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου. Δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε κατάληψη -κι άλλων- εδαφών, αλλά θα διαμορφώσει συνθήκες πολιτικού, οικονομικού ελέγχου των δύο κρατών.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, στα πλαίσια τακτικών κινήσεων, η κατοχική Τουρκία, διαχωρίζει Αιγαίο και Κύπρο. Αντιλαμβανόμενη την ανησυχία της Ε.Ε., των ΗΠΑ, ενδεχομένως και του ΝΑΤΟ για αποφυγή μιας ενδεχόμενης στρατηγικής σύγκρουσης με την Ελλάδα, η Τουρκία επιχειρεί να εξαργυρώσει τούτο. Και στα πλαίσια αυτά προχώρησε σε προσωρινή αποχώρηση από την ελληνική υφαλοκρηπίδα του ερευνητικού σκάφους, «Όρουτς Ρέις». Πρόκειται για έναν διάλογο-άλλοθι, που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, συντηρεί την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει ανανεώσει τις NAVTEX τόσο για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» όσο και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» μέχρι και τον Οκτώβριο. Μια κίνηση που έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση Γκουτέρες για νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και ενώ συζητούνται κυρώσεις σε βάρος της στην Ε.Ε.

Στο παρασκήνιο γίνονται πολλά στα πλαίσια μιας πεπατημένης λογικής. Να αρχίσουν οι όποιες συνομιλίες και… βλέπουμε. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για παράδειγμα, παρουσιάζει την ιδέα για σύγκληση μιας περιφερειακής διάσκεψης, με τις χώρες της περιοχής, με στόχο «να επιλυθούν οι διαφορές».

Μια ιδέα που είναι τουρκικής έμπνευσης και ευρωπαϊκής προώθησης. Μια ιδέα για την οποία η Άγκυρα προβάλλει τώρα και ενστάσεις, για να κερδίσει κάποια ακόμη «βήματα» στο διπλωματικό και πολιτικό πεδίο. Δεν αποδέχεται, για παράδειγμα, την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει καθώς ως γνωστό τη θεωρεί ως «εκπλιπούσα».

Ζητά δε να εκπροσωπηθούν και οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστή οντότητα. Εάν αυτή η πρόταση για τη σύγκληση της περιφερειακής διάσκεψης κατατεθεί επίσημα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τότε θα αρχίσουν τα (γνωστά) όργανα για να μην «κολλήσει» η προσπάθεια αυτή στα «διαδικαστικά». Δηλαδή, να μην επιμένει, δήθεν, η Λευκωσία στον «αποκλεισμό» των Τουρκοκυπρίων από τη Διάσκεψη. Βεβαίως η ουσία είναι πως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που επιχειρείται να αποκλειστεί. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή