Συνομιλία Ακάρ με Έσπερ: Οι ΗΠΑ “χαϊδεύουν” φραστικά την Τουρκία, αλλά “τηγανίτα”… (upd.)

Με βάση νεότερες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Τούρκοι δείχνουν διάθεση να συζητήσουν την επαναφορά του τους στο “δυτικό μαντρί”, αλλά παρότι είναι αυτοί που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, εξακολουθούν να θέτουν όρους και να ζητούν “τον ουρανό με τ’ άστρα” σε ανταλλάγματα για να επανέλθουν.

Οι πληροφορίες τουρκικών μέσων αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στο Αφγανιστάν, ότι το τουρκικό αίτημα παραχώρησης αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot που κατατέθηκε στους Αμερικανούς, δεν είχε αποτέλεσμα. Η αμερικανική πλευρά ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα συστημάτων για να αναπτυχθούν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Το πιο πιθανό όμως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να εμπλακούν με τους Ρώσους σε περιπέτειες, αφού προφανώς τα συστήματα αυτά θα είχαν ως αποστολή να παρέχουν αεροπορική κάλυψη από την απειλή των ρωσικών μαχητικών.

Κατά συνέπεια, η συνολική εικόνα μάλλον “υποβιβάζεται” σε απλή φραστική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία, με όλες τις υπερβολές που αυτή περιέχει, αλλά επί της ουσίας τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά για την Άγκυρα. Εξ ου και η αλλαγή στον τίτλο της ανάρτησης.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στρατηγός εν αποστρατεία (πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) Χουλούσι Ακάρ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, πριν από λίγο, παρείχε ενημέρωση για το τηλεφώνημα με την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία αποκαλύπτει την “επίθεση φιλίας” που εξαπολύει η Ουάσιγκτον με στόχο να “επαναπατρίσει το “απολωλός πρόβατο” Τουρκία, στο δυτικό “μαντρί”…

“Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Τ. Έσπερ και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά. Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τη βάναυση επιθετικότητα του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Βορειοδυτική Συρία. Τη Λιβύη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ την τρίτη και όπως συζητήθηκε νωρίτερα στο σημερινό τηλεφώνημα, διερευνούμε τρόπους οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσει να συνεργαστεί με την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα”.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά όπως αποδεσμεύθηκε από το Πεντάγωνο:
Secretary of Defense Dr. Mark T. Esper and Turkish Minister of Defense Hulusi Akar spoke over the phone today. During the call, the two leaders discussed the Assad regime’s brutal aggression in Idlib, which is backed by Russia and Iran; the resulting humanitarian crisis in Northwest Syria; and Libya. As President Trump said on Tuesday, and as discussed in today’s call, we are exploring ways the United States can work together with Turkey and the international community.

ΣΧΟΛΙΟ DP: Πόσο πιο ηττοπαθές για μια χώρα που αρέσκεται να δηλώνει -και είναι- υπερδύναμη (σ.σ. αυτό κρίνεται συγκριτικά με τους βασικούς ανταγωνιστές, έναν προς ένα, όχι φυσικά απέναντι σε συνδυασμένη ισχύ), το να τάσσεται τόσο κραυγαλέα (σ.σ. με βάση όσα διαβάζει κανείς στο ανακοινωθέν) στο πλευρό της Τουρκίας, στο μέτωπο της Συρίας, ενώ την ίδια στιγμή να αποκαλύπτεται ότι επί της ουσίας της συνεργασίας ΔΕΝ έχει εξευρεθεί λύση! Διότι αν είχε εξευρεθεί, ΔΕΝ θα ανέφερε η ανακοίνωση το “exploring“!

Επίσης, πόσο υποκριτικό φαντάζει το να μη φαίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ ότι η “βάναυση επιθετικότητα” του Άσαντ εκδηλώνεται εντός της χώρας του, της πατρίδας του, σε συνεργασία με αιμοσταγείς ισλαμιστές φονταμενταλιστές μαχητές, απέναντι στα στρατεύματα εισβολής και κατοχής, όπως συνηθίζουν άλλωστε στην ιστορική τους διαδρομή τα τουρκικά στρατεύματα. Κουβέντα…

Ως αποτέλεσμα, με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, το καθεστώς Ερντογάν, έννοια η οποία θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να χρησιμοποιούμε για μια χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, είναι ελεύθερο, νομιμοποιούμενο από τη στάση της Ουάσιγκτον, να συνεχίσει να επιτίθεται σε γειτονικές χώρες, με διάφορα προσχήματα και να αρπάζει… ΔΕΝ ακούγεται και πολύ “όμορφο”.