Συνεργασία Lockheed Martin με Rafael για την ισραηλινή κατευθυνόμενη βόμβα SPICE

Δυο μεγάλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας η αμερικανική Lockheed Martin Corp και η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems Ltd. αποφάσισαν να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη, εμπορική προώθηση, κατασκευή και υποστήριξη της κατευθυνόμενης βόμβας Smart, Precise Impact and Cost-Effective (SPICE).

Υπογραφή της συμφωνίας θα προσδώσει στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που βρίσκεται σε χρήση από την Ισραηλινή Αεροπορία από το 2003 περισσότερες ευκαιρίες για την προώθηση της στην διεθνή αγορά ενδεχομένως μέσω πιστώσεων FMS. Η βόμβα SPICE θεωρείται ως η πλέον προηγμένη κατευθυνόμενη βόμβα με την χρήση ηλεκτρο-οπτικού συστήματος ημέρας/νύκτας με δυνατότητα εξαπόλυσης και απομάκρυνσης του μαχητικού που την φέρει από την περιοχή ενδιαφέροντος.

Η ισραηλινή βόμβα SPICE χρησιμοποιεί σύστημα INS/GPS, και ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα ο οποίος σε συνδυασμό με το σύστημα ζεύξης δεδομένων που διαθέτει επιτρέπει την παρέμβαση του χειριστή του αεροσκάφους στην καθοδήγηση της βόμβας ακόμη και την τελευταία στιγμή επιτυγχάνοντας την μείωση της Πιθανότητας του Κυκλικού Σφάλματος.

Η αμερικανο-ισραηλινή συμφωνία καλύπτει την παραγωγή και εμπορική προώθηση των εκδόσεων SPICE 1000 (1.000 λίβρες/453 κιλά) και SPICE 2000 (2.000 λιβρών/907 κιλών). Αξίζει να επισημανθεί ότι το 60% των βομβών SPICE που κατασκευάζονται σήμερα παράγονται σε αμερικανικά εργοστάσια τα οποία βρίσκονται σε 8 Πολιτείες.