Συνεχίζεται η “μάχη” Αμερικανών – Κινέζων για τον κορονοϊό… Τι είπε ο Πομπέο

Εντυπωσιάζει η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να κατηγορεί ανοικτά και δημόσια την Κίνα για τη διασπορά του κοροναϊού από την κομμουνιστική χώρα σε όλο τον κόσμο. Διότι το αφεντικό του, ο Ντόναλντ Τραμπ που εισήγαγε τον χαρακτηρισμό «κινεζικός ιός», αλλάζει θέσεις -όπως αλλάζει τα πουκάμισα του- για την Κίνα. Τις προάλλες, οι κατηγορίες έγιναν επίθεση φιλίας για τον ισχυρό άνδρα της χώρας και τον κινεζικό λαό. Αύριο οι ύμνοι μπορεί να ξαναγίνουν κατηγορίες.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΑΝΤΙΟΥ

Ο κ. Πομπέο είναι μία άλλη περίπτωση αξιωματούχου, που σίγουρα δεν έχει σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι χριστιανός και αντικομμουνιστής. Ας μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε και αρχηγός της CIA, και σαν τέτοιος σκέφτεται διαφορετικά, ενώ λαμβάνει και την καθημερινή ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες. Άρα όταν ομιλεί γνωρίζει… Γνωρίζει, βέβαια, και ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά αυτός σκέφτεται και τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα. Και ας έλεγε προχθές ότι η εκλογή του στην αμερικανική προεδρία του στέρησε εκατομμύρια σε έσοδα. Παραπονείτο δε ότι δεν του επιτρέπεται να είναι πρόεδρος και την ίδια στιγμή να ελέγχει και τις «μπίζνες» του. Ο άνθρωπος δεν έχει όριο…

Αντί να ηγηθεί της Ανθρωπότητας εναντίον του «αόρατου εχθρού», όπως χαρακτηρίζει τον κορωναϊό, αναλώνεται σε άσκοπες συναντήσεις και συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων δεν αποφασίζεται τίποτα. Η υπερδύναμη Αμερική είναι στον αυτόματο πιλότο και ο κ. Τραμπ αποφασίζει ανάλογα με τη διάθεση του, όχι με το συμφέρον της Αμερικής. Και αυτό που λέει και ξαναλέει, ότι πάνω απ’ όλα βρίσκεται η οικονομία -πάνω και από τους ανθρώπους;- αποτελεί ύβρη για τον αμερικανικό λαό. Είναι ένα ερώτημα τι θα πράξει στο τέλος: Αν και η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι πριν από το καθολικό Πάσχα, στις 12 Απριλίου, θα αποφασίσει να συνεχιστεί η άτυπη καραντίνα της χώρας. Άστε που μέχρι τότε οι προβλέψεις για συγκεκριμένες πολιτείες είναι πολύ αρνητικές.

Δεν γίνεται μεταξύ της οικονομίας και των Ανθρώπων, ένας πρόεδρος και μάλιστα ο Πλανητάρχης, να επιλέγει την οικονομία για να σώσει τους Ανθρώπους. Αυτό δεν γίνεται. Η οικονομία δεν είναι το εμβόλιο που χρειάζονται οι ασθενείς με κορωναϊο. Πρώτα πρέπει να πολεμηθεί ο ιός για να πάρει στη συνέχεια τα πάνω της η οικονομία. Το ανάποδο οδηγεί στον γκρεμό.

Επιστρέφοντας στο θέμα της Κίνας, αξίζει κανείς να σταθεί ξανά στον τρόπο αντιμετώπισης της υπόθεσης από τον κ. Πομπέο. Ενώ ο συνάδελφος του Στίβεν Μνούτσιν, δέχθηκε να δημοσιοποιηθεί κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών των G7 για τον κορωναϊό, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να σταμάτησε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών (των G7), επειδή σ’ αυτήν δεν περιλαμβάνονται δύο λέξεις: «ιός της Ουχάν». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ