Συνάντηση στις 5 Μαρτίου με τον Πούτιν για την Συρία, προαναγγέλλει ο Ταγίπ

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να έχει στις 5 Μαρτίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το πρωί της Τρίτης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Τουρκία αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εξελίξεις γύρω από το Ιντλίμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 5 Μαρτίου έχει προταθεί και η διεξαγωγή τετραμερούς συνόδου, με τη συμμετοχή των ηγετών της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί το «ραντεβού» των τεσσάρων ηγετών. «Η τετραμερής δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, αλλά έχουμε συμφωνήσει να συναντηθούμε τον πρόεδρο Πούτιν στις 5 Μαρτίου» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει τη διεξαγωγή συνόδου. Η σύνοδος, φυσικά, θα γίνει μόλις οι τέσσερις (σ.σ. ηγέτες) συμφωνήσουν για το πρόγραμμα» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η ένταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας κλιμακώθηκε σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες, μετά την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Δαμασκού στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι. Η Τουρκία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών εκεχειρίας, με τη Δαμασκό να απορρίπτει τις κατηγορίες, υπεραμυνόμενη του δικαιώματος αυτοάμυνας εναντίον των τρομοκρατών.