Τουρκία: Συμβολική αναβίωση θρησκευτικού πολέμου Χριστιανισμού και Ισλάμ με στόχο

Μπορεί οι νεοοθωμανοί –με βάση το δόγμα Νταβούτογλου περί Στρατηγικού Βάθους– να διακήρυξαν ότι επιδιώκουν “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες”, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε ακριβώς αντίθετη, η Τουρκία έχει προβλήματα με όλους σχεδόν τους γείτονές της. Με την εξωτερική πολιτική του το καθεστώς Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά και δυσκόλως διαχειρίσιμα μέτωπα. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να ανοίξει ένα ακόμα, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η πράξη του αυτή συμβολικά δεν είναι τίποτα άλλο από θρησκευτικός πόλεμος.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Προφανώς αυτή η πράξη δεν θίγει ζωτικά συμφέροντα κανενός, ούτε καν της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, όμως, στο συμβολικό επίπεδο προσβάλει βάναυσα την ευαισθησία όχι μόνο των Ελλήνων, που έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό με το μνημείο, αλλά και όλων των χριστιανών, πιο σωστά των απανταχού πολιτισμένων ανθρώπων. Κι αυτό ορισμένες φορές στην Ιστορία έχει αποδειχθεί σημαντικότερο από την προσβολή απτών συμφερόντων.

Η Ιστορία έχει επίσης αποδείξει ότι το άνοιγμα πολλών μετώπων ταυτοχρόνως καθιστά από εξαιρετικά δυσχερή μέχρι αδύνατη την επιτυχή διαχείρισή τους, γεγονός που κατά κανόνα οδηγεί σε ήττα. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως “υπερεπέκταση“. Και η Τουρκία έχει ήδη υποπέσει σ’ αυτή την παγίδα, έστω κι αν μέχρι πρότινος κέρδιζε πόντους από τα μέτωπα που άνοιγε.

Πράγματι, στη βόρεια Συρία έχει υπό κατοχή τρεις ζώνες, από τις οποίες έχει εκδιώξει κουρδικό πληθυσμό. Στο βόρειο Ιράκ όχι μόνο κατά καιρούς εισβάλει στρατιωτικά, αλλά και έχει εγκαταστήσει αρκετές μικροβάσεις. Στην Κύπρο, εκτός από κατοχική δύναμη εδώ και 46 χρόνια, καταπατά πειρατικά με έρευνες και γεωτρήσεις την ΑΟΖ και του ελεύθερου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ελλαδοτουρκικό μέτωπο, εκτός από τις μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, εκτός από τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις επί μεγάλου αριθμού ελληνικών νησίδων, η Άγκυρα επιχειρεί να σφετερισθεί (από κοινού με την κυβέρνηση Σάρατζ) ελληνική ΑΟΖ και στο πλαίσιο αυτό έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή ερευνών έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο τόξο Καστελλόριζο-Ρόδος-Κρήτη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ