Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Νέες γεωτρήσεις εξαγγέλλει ο Φατίχ Ντονμέζ

Νέες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Μεσόγειο, ως απόρροια της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος χώρας Φατίχ Ντονμέζ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή και εγκρίθηκε από τη συμφωνία της Λιβύης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία υποβολής και καταγραφής στον ΟΗΕ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί θα ξεκινήσουμε ενέργειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτές τις νέες περιοχές».

Εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2020. Νωρίτερα, και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που καθορίστηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Ε.Ε. σε κοινή δήλωση ανέφεραν ότι δεν αναγνώριζαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και εκφράζει τη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σχολίασε ότι η Ε.Ε. δεν έχει εξουσία να καθορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες και πώς δεν είναι διεθνές δικαστήριο.