Συμφωνία LM με το Πεντάγωνο για παραγωγή 478 F-35… αγώνας δρόμου για την μείωση της τιμής

Τα καθημερινά δημοσιεύματα σχετικά με το F-35 και τις εξελίξεις που αφορούν το πρόγραμμα περαιτέρω ανάπτυξης και παραγωγής του, απεικονίζουν, αν μη τι άλλο, τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και από την αεροδιαστημική βιομηχανία της χώρας αυτής, για τη διατήρηση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μία διαρκής προσπάθεια που κοστίζει σε χρήμα και χρόνο, αλλά φέρνει αποτελέσματα…

Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγάλων αεροδιαστημικών κολοσσών στις ΗΠΑ, της Boeing και της Lockheed Martin, είναι αυτός που φέρνει την αναγκαία τήρηση των ισορροπιών και εξασφαλίζει σε τελική ανάλυση την απόδοση στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προϊόντων πραγματικά καλής ποιότητας και απόδοσης και σε (στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού πάντα) χαμηλές τιμές.

Αυτό αποδεικνύει η πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας (τον ερχόμενο Αύγουστο) μεταξύ της Lockheed Martin και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ η οποία καλύπτει την παρτίδα παραγωγής LOT12. Δηλαδή, καλύπτει την κατασκευή και παράδοση 157 μαχητικών F-35Α στην Αεροπορία των ΗΠΑ και σε ξένους χρήστες, με παράλληλες προβλέψεις και για την κάλυψη των παρτίδων παραγωγής LOT 13 και LOT 14.

Τα δημοσιεύματα που αφορούν τη συγκεκριμένη συμφωνία κάνουν λόγο για 478 συνολικά αεροσκάφη, συνολικής αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Το πραγματικά ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι η τιμή ανά μονάδα για τα 157 F-35Α της παρτίδας LOT 12, θα είναι κατά 8,8% μειωμένη σε σχέση με τα αεροσκάφη του προηγούμενου LOT.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι τα σχετικά δημοσιεύματα (Reuters, Aviation Week, Politiko, Defense Daily κ.λπ.), κάνουν λόγο για μείωση της τιμής ανά μονάδα από τα 89,2 εκατομμύρια δολάρια του F-35A με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2018 (LOT 11), στα 81,35 εκατομμύρια δολάρια για τα αεροσκάφη του LOT 12. Τις τιμές αυτές φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανίδα υφυπουργός άμυνας κα Ellen Lord.

Η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύεται για την συνολική μείωση κόστους αγοράς ανά μονάδα κατά 15% για τα 478 συνολικά αεροσκάφη των παρτίδων παραγωγής LOT 12-13 και 14. Πράγμα που σημαίνει ότι τα F-35A της παρτίδας -χαμηλού ρυθμού- παραγωγής (LOT 13/LRIP – Low Rate Initial Production 13) θα κοστίζουν ανά μονάδα περί τα 76 εκατομμύρια δολάρια (75,9 για την ακρίβεια).

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση της ανάπτυξης του F-15X (ή F-15EX με βάση νεότερα δημοσιεύματα) και την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο να ενισχύσει το στόλο των μαχητικών της USAF εντός της επόμενης δεκαετίας με περισσότερα από 140 τέτοια αεροσκάφη, αποτέλεσε σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Lockheed Martin.

Η κατασκευάστρια των F-35, επιπρόσθετα καλείται να ολοκληρώσει και την ανάπτυξη της διαμόρφωσης Block 4, εντός χρονοδιαγράμματος (2025-2026) και χωρίς πρόσθετες υπερβάσεις κόστους. Πρόκειται για έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, τον οποίο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται η “Ενωμένη Ευρώπη”. Και όπως θα δούμε σε άλλο αφιέρωμά μας, δεν φαίνεται και να έχει την πρόθεση να υιοθετήσει στο μέλλον…