Στυγνός αλλά… “τζούφιος” ο νέος εκβιασμός των Τούρκων στις ΗΠΑ για τους S-400

Αντί να αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να κάνει έστω κάποια συμβολικά βήματα πίσω στην ουσία της πολιτικής της, η Άγκυρα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τον κόσμο με νοοτροπία συνδρόμου καταδίωξης, όπου όλοι θέλουν να βλάψουν την Τουρκία επειδή τη ζηλεύουν και δεν μπορούν να χωνέψουν ότι οι Τούρκοι εκπροσωπούν μια ανώτερη φυλή… Ο μακαρίτης ο Αδόλφος θα ήταν πολύ περήφανος… Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική πολιτική χαρακτηρίζεται από άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς, μηδέ εξαιρουμένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτά και τίποτα λιγότερο δεν προκύπτουν από τη νέα αναφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας και -αμφιλεγόμενου λόγω του μη επαρκώς διευκρινισμένου ρόλου του στο πραξικόπημα του 2016- πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, στο θέμα των S-400.

Η Τουρκία που έχει βρεθεί στριμωγμένη άγρια, θύμα της δικής της πολιτικής, αναζητά διέξοδο στο αδιέξοδο και για να το πετύχει, απευθύνει συγκεκαλυμμένες απειλές στις ΗΠΑ! Άσφαιρα πυρά όμως, διότι αν το αποφασίσει η Ουάσιγκτον, έχει τη δυνατότητα να τους τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες…

Τι είπε ο Ακάρ λοιπόν; Ότι οι κυρώσεις CAATSA συνιστούν αμερικανικό σφάλμα το οποίο και αναμένει οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν υπό τη νέα ηγεσία και να προωθήσουν την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Επειδή όμως ο άνθρωπος γνωρίζει αφενός ότι δεν μπορεί αν εμφανιστεί αδύναμος στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν ξέρει και άλλον τρόπο συμπεριφοράς, φρόντισε να ρίξει και τον εκβιασμό…

Από την προσεκτική και έμμεση αναφορά του, προκύπτει ότι οι Τούρκοι έχουν διαμηνύσει στους Αμερικανούς, ότι εάν προχωρήσουν στην επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, τότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην προμήθεια και δεύτερης συστοιχίας!

Ο Ακάρ επανέλαβε ότι διαφωνεί με τις ΗΠΑ ότι οι S-400 συνιστούν θανάσιμη απειλή για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35. Όμως γνωρίζοντας ότι όσα λέει αποτελούν μέγιστα… κουραφέξαλα, πρόσθεσε λίγη βολική πολιτική ορθότητα στη ρητορική του, ζητώντας για μια ακόμη φορά διάλογο σε τεχνικό επίπεδο.

Και συνεχίζοντας τον έμμεσο εκβιασμό ο Ακάρ, φρόντισε να διευκρινίσει ότι οι S-400 δεν θα αναπτυχθούν μόνιμα σε μια τοποθεσία αλλά θα αναπτύσσονται όπου χρειάζεται, στο πλαίσιο της εκτίμησης κινδύνων και απειλών! Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν θα τα φέρουν απέναντι στην Ελλάδα για να μην προκαλούν… τον σύμμαχο, αλλά αν οι ΗΠΑ δεν τους συγχωρήσουν, τότε το ΝΑΤΟ θα έχει να αντιμετωπίσει το σύστημα…

Οι καταληκτικές του δηλώσεις είναι κυριολεκτικά… μαγικές! “Μια κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος. Θα μπορούσε να κληρονομείται από γενιά σε γενιά”, ρίχνοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ για να το σταματήσουν, όχι στη συμπεριφορά διεθνούς παρία της χώρας του!