Στρώνει τα κόκκινα χαλιά για χάρη του Ερντογάν ο Τραμπ… αντιδράσεις

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των συνεργατών, για μία «αθόρυβη επίσκεψη», μεγάλη υποδοχή ετοιμάζει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έρχεται στην Ουάσιγκτον με σηκωμένα τα μανίκια για να κερδίσει τις εντυπώσεις έχοντας στο μυαλό του το εσωτερικό εθνικιστικό ακροατήριο στην Τουρκία.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όπως πάντα, ο κ. Τραμπ υποπίπτει σε πολιτικό παράπτωμα, εμπιστεύεται ένα άνθρωπο που τον εκμεταλλεύεται και κινδυνεύει να κινηθούν νέες διαδικασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις όποιες σχέσεις του με τον Τούρκο Σουλτάνο, ο οποίος κάθε φορά που συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο, φεύγει με δώρα, αντί να εισπράξει κυρώσεις, όπως προστάζουν οι αμερικανικοί νόμοι.

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Foreign Policy, ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να αναμένει το ίδιο θερμό καλωσόρισμα από την υπόλοιπη Ουάσιγκτον. Και προφανώς εννοεί τους Αμερικανούς νομοθέτες, αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη. Ο Τούρκος αναλυτής Soner Cagaptay, στέλεχος του Ινστιτούτου Washington, έχει γράψει μία κουβέντα σε κείμενό του, που είναι πλέον σημείο αναφοράς, καθώς περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση για τον Ταγίπ Ερντογάν, στην αμερικανική πρωτεύουσα:

«Έχω παρακολουθήσει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις για πάνω από δύο δεκαετίες. Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη οργή εναντίον της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Είναι απλά τρελό”, είπε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι όπως την παρουσίασε ο Τούρκος αναλυτής, ο οποίος αρχικά είχε στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως και όλο το σύστημα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όλοι, από την κυβέρνηση, το Κογκρέσο, τις δεξαμενές σκέψης, τους γραφειοκράτες και τους αναλυτές, είχαν ταχθεί υπέρ του και είχαν κατασκευάσει ένα «μύθο» γύρω από το όνομά του.

Ο μύθος αυτός κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Απομένει να τον υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ένας εβραϊκής καταγωγής άνοστος άνθρωπος, που πρέπει να έχει ευθύνη γι’ αυτό που ζούνε οι Κούρδοι. Λέγεται ότι υποστήριξε αμέσως -αν δεν την είχε σκεφθεί ο ίδιος- την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Βόρεια Συρία. Ήταν το περίφημο νεύμα προς τον Ερντογάν να εισβάλει και να σφάξει τους Κούρδους. Το περίφημο πράσινο φως. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ