Στρατιωτικά ακατάλληλη περιοχή για “κλειστή δομή” στη Λέσβο…

Σε συνεδρίασή του σήμερα, το συμβούλιο της Κοινότητας Μανταμάδου ζητά την άρση της απόφασης της Κυβέρνησης για την επίταξη της έκτασης στην ευρύτερη περιοχή της «Καράβας», όπου προορίζεται να κατασκευαστεί η νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στη Λέσβο.

ΠΗΓΗ: ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Νωρίς το πρωί ξεκίνησε στο Δημοτικό Κατάστημα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Μανταμάδου. Ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Τζελαΐδης, έχοντας προσκομίσει φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο, αλλά και από επιτόπια αυτοψία, έκανε σύγκριση των συντεταγμένων που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (405/11-02-2020 τεύχος Β), αποδεικνύοντας πως φαίνεται καθαρά ότι, η έκταση που επιτάσσει η Κυβέρνηση να γίνει εκεί το κλειστό κέντρο προσφύγων – μεταναστών, είναι ο χώρος στον οποίο υπάρχει το υπόγειο διοικητήριο του Στρατού εν καιρώ πολέμου.

Όπως αναφέρεται σχετικά «φαίνονται οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα άρματα, καθώς επίσης και ο χώρος στον οποίο ο εχθρός μπορεί να κάνει απόβαση, ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές και προσγειώνοντας άνετα ελικόπτερα», επισημαίνοντας πως «πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία (Μοσχονήσια) απέχει από τη θέση αυτή 7–8 μίλια.»

Σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο της Κοινότητας Μανταμάδου επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Αυτόν, λοιπόν, το χώρο επιτάσσει η Κυβέρνηση για την νέα δομή. Θα θέλαμε να σκεφτεί η Ελληνική Κυβέρνηση, αν γνώριζε πόσο σημαντικής στρατιωτικής σημασίας ήταν ο χώρος που επίτασσε. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν το γνώριζε και βάσει των καινούργιων στοιχείων που προσκομίζουμε, θα προβεί σε άρση της απόφασης της.»

Ακολούθησε συζήτηση και το συμβούλιο της Κοινότητας Μανταμάδου αποφάσισε ομόφωνα:

1) Εγκρίνει και συμφωνεί με την εισήγηση του Προέδρου
2) Η απόφαση αυτή και το φωτογραφικό υλικό να σταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, στο Περιφερειάρχη, στους Βουλευτές του Νομού, στους Δημάρχους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Αρχηγό του ΓΕΣ, στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στον διοικητή ΑΣΔΕΝ και να κοινοποιηθεί στον Ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο.

ΣΧΟΛΙΟ DP: Παρότι είμαστε θιασώτες της άποψη, ότι τα μυστικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ λίγα, το δημοσίευμα ήταν μάλλον λίγοι επιπόλαιο. Συμφωνούμε με την κριτική ότι οι κάτοικοι του νησιού θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Το αναδημοσιεύουμε διότι ο εντοπισμός του δημοσιεύματος ιδιαίτερα από μέσα ενημέρωσης σε περιοχές ενδιαφέροντος της γείτονος, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν αυτόματος. Ποιες είναι οι ενστάσεις μας;

Ακόμα και να κηρυχθεί ακατάλληλη η εν λόγω περιοχή, θα είναι μάλλον εύκολο να βρεθεί κάποια άλλη. Άρα δεν θα κερδίσουν τίποτα άπαξ και η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί. Αφετέρου, διότι δεν είναι δική τους δουλειά να κρίνουν από στρατιωτικής απόψεως την καταλληλότητα ή μη μιας θέσης.

Θα τους προκαλούσαμε έκπληξη αν τους θυμίζαμε π.χ. τη στρατηγική της ισλαμικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που τοποθετεί καταφύγια για την ηγεσία και κέντρα διοίκησης κάτω από τζαμιά, νοσοκομεία και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές;

Οι ισραηλινοί έχουν σαφές δίλημμα. Είτε εξουδετερώνουν τους αξιωματούχους στα υπόγεια κέντρα διοίκησης, προκαλώντας όμως εκατόμβη θυμάτων που θα προκαλέσουν την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, ή απλά θα εκτιμήσουν ως υπερβολικό το κόστος εξουδετέρωσης και η ηγεσία της Χαμάς θα παραμείνει ασφαλής. Το πιάσατε το υπονοούμενο που θα έλεγε πάλαι ποτέ πολιτικός αρχηγός;