Στοπ Ουκρανών στους Κινέζους για χάρη της Τουρκίας! Στόχος εταιρία κατασκευής αεροκινητήρων

Η Ουκρανία εμποδίζει Κινέζους επενδυτές να αποκτήσουν μετοχές του ουκρανικού κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών Motor Sich εδώ και τέσσερα χρόνια, αναφέρουν ρωσικές πηγές. Ωστόσο, τώρα στο Κίεβο αποδέχθηκαν ότι οι μετοχές της επιχείρησης θα μπορούσαν να πωληθούν στην Τουρκία. Αυτό θεωρήθηκε ως προσωπικό επιχειρηματικό συμφέρον του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στα τέλη Οκτωβρίου, κυκλοφόρησαν οι Times Of Middle East, οι οποίοι αναφέρουν ότι τον Αύγουστο του 2020, ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleg Urusky πρόσφερε στους εκπροσώπους των τουρκικών εταιρειών να αγοράσουν το 50% των μετοχών της Motor Sich για την εφαρμογή της ουκρανικής-τουρκικής συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι στην Τουρκία ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Το άρθρο των Times Of Middle East σημειώνει ότι η Ουκρανία γίνεται ο κύριος εταίρος της Τουρκίας στο τομέα του Ναυτικού που έχει σημαντικές εξελίξεις.

Οι εξελίξεις αφορούν και σε τομείς όπως οι κινητήρες turboprop και diesel, ηλεκτρονικά μέρη αεροκινητήρων, παραγωγή στρατιωτικών drone, πυραύλων κατά των πλοίων, ραντάρ και τεχνολογίες επιτήρησης, ρομποτική, πυραυλοκινητήρες.

«Η τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, θέτοντας τα θεμέλια για μια επιστημονική και τεχνολογική συμμαχία με εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωπολιτική σταθερότητα στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times της Μέσης Ανατολής, η Ουκρανία και η Τουρκία σκοπεύουν να συνεργαστούν ενεργά στην παραγωγή drones. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα και το Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 200 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, ή 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δημοσίευση σημειώνει ότι αυτά τα κεφάλαια είχαν ως στόχο τη βελτίωση των εξελίξεων στον τομέα της κατασκευής κινητήρων.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσωπικό συμφέρον στην απόκτηση της επιχείρησης, καθώς η κόρη του Sumeyi Erdogan είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής της Baykar Makina Selcuk Bayraktar. Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία, το Κίεβο θα πρέπει να λάβει υπόψη τα προσωπικά συμφέροντα του Ερντογάν σε αυτό το θέμα.