Το P-3B Orion, ενδιάμεση λύση, στο Athens Flying Week International Air Show!

Στο Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2018 στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion (Sn.153427) που πέρασε γενική επιθεώρηση και ανακατασκευή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Το αεροσκάφος θα βρίσκεται στην αεροπορική βάση σε στατική θέση και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει πτητική επίδειξη. Την περίοδο αυτή οι μηχανικοί της ΕΑΒ ολοκληρώνουν τις δοκιμές του αεροσκάφους ώστε σε ένα μήνα να πετάξει στην Τανάγρα και να παρουσιαστεί επίσημα.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος P-3B Orion με Sn.153427 αποτελεί την ενδιάμεση λύση του προγράμματος P-3HN MLU σύμφωνα με την οποία ένα από τα 4+1 P-3B Orion θα υποστεί γενική επιθεώρηση και ανακατασκευή, έως ότου ξεκινήσει το πρόγραμμα πλήρους αναβάθμισης και ανακατασκευής των υπολοίπων P-3B Orion από την ΕΑΒ.

To P-3B Orion με Sn.153427, πέταξε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας (112ΠΜ) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στις 13 Ιουλίου του 2016 σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος P-3HN MLU.

Μερικούς μήνες νωρίτερα στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 είχε υπογραφεί το συμβόλαιο με το US Naval Air Warfare Center Aircraft Division, συνολικού ύψους 141,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του πρωτοτύπου και την αγορά των απαρτίων για τα 4+1 αεροπλάνα που θα υποστούν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης του συγκεκριμένου αεροσκάφους, οι μηχανικοί της ΕΑΒ αντιμετώπισαν σωρεία προβλημάτων, αφού το αεροσκάφος είχε καθηλωθεί στην Ελευσίνα από το 2009 δηλ για επτά έτη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα αεροσκάφος.

Τελικά οι μηχανικοί της ΕΑΒ κατάφεραν παρα τα προβλήματα να ολοκληρώσουν τις εργασίες γενικής επιθεώρησης και ανακατασκευής ώστε στο άμεσο μέλλον το αεροσκάφος να ξεκινήσει τις περιπολίες του στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.