Στήριξη από Κομισιόν στον αγωγό Nord Stream 2 παρά τις αμερικανικές πιέσεις

Τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για το φυσικό αέριο θα περιλαμβάνουν και τους αγωγούς μέσω μη χωρών μελών της Ένωσης και πιθανότατα θα επηρεάσει και το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 ο οποίος θα μεταφέρει ΦΑ από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Σιζόφ, δεν υπάρχει περίπτωση μη ολοκλήρωσης του Nord Stream 2. «Πιθανόν να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αλλά ο αγωγός θα κατασκευαστεί. Μην αμφιβάλετε», δήλωσε.

Η Κομισιόν ανέφερε, από την πλευρά της, ότι οι τροποποιήσεις θα εγκριθούν. Θα απαιτηθεί, κατόπιν, η έγκριση του ευρωκοινοβουλίου.

Τον Νοέμβριο του 2017 η Κομισιόν αποφάσισε την επέκταση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενέργεια περιλαμβάνοντας σε αυτούς και τους αγωγούς από μη ευρωπαϊκές χώρες.

Η προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ Ρουμανία είχε προτείνει αλλαγές στην πρόταση της Κομισιόν οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τον Nord Stream 2, όσο και τον Turkish Stream.

Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι κοινό σχέδιο της ρωσικής Gazprom πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών και προβλέπεται να μεταφέρει 55 δισ. Κυβικά μέτρα ΦΑ από τη Ρωσία στην Ευρώπη κατ’ έτος.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν χαιρετίσει το σχέδιο ενώ άλλες βρίσκονται απέναντι με επιχείρημα την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και τον περιορισμό του ρόλου της Ουκρανίας ως χώρας τράνζιτ για το ρωσικό ΦΑ.

Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι πιέσεις ώστε να υποχρεωθεί να μεταφέρει ΦΑ μέσω της Ουκρανίας δεν θα περάσουν εκτός κι αν το Κίεβο αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους.