Στην Κέρκυρα το ρωσικό “Admiral Makarov” για την ελληνορωσική Εβδομάδα

Στο λιμάνι της Κέρκυρας έχει δέσει η ρωσική φρεγάτα «Admiral Makarov», η οποία βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού του Ιονίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ελληνο-ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά». Μέχρι στιγμής, σχεδόν 300 άτομα έχουν επιλέξει να επισκεφτούν το εντυπωσιακό πλοίο, το οποίο έχει ανοίξει τις «πόρτες» του για να υποδεχθεί το κοινό.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο κατάστρωμα της φρεγάτας, να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το πλοίο, αλλά και να δουν από κοντά τα οπλικά του συστήματα. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Περίπου 200 άτομα επισκέφτηκαν χθες (σ.σ. Σάββατο) το πλοίο. Σήμερα υπάρχει επίσης πολύς κόσμος» είπαν αξιωματικοί.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί… ουρά έξω από το «Admiral Makarov», ενώ ανάμεσα στον κόσμο που αναμένει την επιβίβασή του, συγκαταλέγονται και αρκετά παιδιά. Το νέο ρωσικό πλοίο αποτελεί την τρίτη φρεγάτα του project «11356», η οποία έλαβε το όνομά της από τον διοικητή του αυτοκρατορικού ρωσικού ναυτικού, αντιναύαρχο Στεπάν Μακάροφ.

Οι φρεγάτες του συγκεκριμένου project, έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνων, μήκος 124,8 μέτρων, ταχύτητα 30 κόμβος και αυτονομία πλεύσης 30 ημερών. Είναι εξοπλισμένες με πυραύλους «Kalibr-NK», αλλά και συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος «Shtil-1», πυροβόλα «A-190», σύστημα αεράμυνας, εκτοξευτές πυραύλων και τορπίλες,. Παράλληλα, είναι ικανές να «φιλοξενήσουν» βάση ελικοπτέρου «Kamov Ka-27».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις της 17ης «Ελληνο-ρωσικής εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά» λαμβάνουν χώρα από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου» στο Νησί των Φαιάκων. Μεταξύ των διάφορων δρώμενων, ξεχωρίζει ο φόρος τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος τιμάται ως βασικός συνδετικός κρίκος μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

«Η αμοιβαία συμπάθεια των Ρώσων και των Ελλήνων στηρίζεται στις μακραίωνες σχέσεις, την πνευματική και πολιτισμική συγγένεια και δεν υποκύπτει στις ιδιοτροπίες της πολιτικής συγκυρίας» σημείωσε το Σάββατο, σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή τις εκδηλώσεις της «Ελληνορωσικής Εβδομάδας». Μάλλον ο Ρώσος υπουργός ξέχασε τους τουρκικούς S-400.