Στη ναυτική επιτήρηση στα Στενά του Ορμούζ εντάσσονται τα ΗΑΕ

Στη ναυτική συμμαχία συμμετέχουν επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Διεθνούς Τμήματος Συνεργασίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών του Εμιράτου, Σαλέμ αλ-Ζάμπι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλησαν να «εξασφαλίσουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεχή ροή εφοδιασμού στην παγκόσμια οικονομία».

Το Σάββατο εγκαταστάσεις πετρελαίου που ανήκουν στη Saudi Aramco τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με drones. Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική μείωση της καθαρής παραγωγής πετρελαίου της χώρας και στη συνέχεια επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για το συμβάν, όμως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη είναι πίσω από την επίθεση.

Οι ΗΠΑ σχημάτισαν τον συνασπισμό τους προηγούμενους μήνες εν μέσω αντιπαράθεσης με το Ιράν, ύστερα από διάφορα περιστατικά στην περιοχή. Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.