Στη Λήμνο το πρωτοποριακό ενεργειακό “πείραμα” της Tesla

Στη Λήμνο, ένα μεσαίου μεγέθους νησί, απομονωμένο από το διασυνδεδεμένο σύστημα, φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να βρει εφαρμογή η πρόταση της Tesla Europe για ανεξάρτητα μικροδίκτυα ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών και μπαταριών.

Του Γιώργου Φιντικάκη
ΠΗΓΗ: Energy Press

Το γεγονός ότι πρόκειται για το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών, σημαίνει αφενός ότι μπορεί να φιλοξενήσει ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και μπαταρίες σαν αυτό που παρουσίασαν προχθές οι άνθρωποι της αμερικανικής εταιρείας στο ΥΠΕΝ, αφετέρου ότι λόγω μεγέθους, μειώνεται το κόστος ανά μεγαβατώρα.

Τα έργα αυτά χρειάζονται μεγάλη έκταση προκειμένου να μπορούν να αναπτυχθούν, και δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη συνάντηση του ΥΠΕΝ με τα στελέχη της Tesla Europe, τα τελευταία παρουσίασαν ένα case study για τη Ρόδο.

Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι το νησί των ιπποτών, ακριβώς επειδή κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, δεν είναι η κατάλληλη περίπτωση προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μοντέλο. Και αυτό καθώς λόγω των χιλιάδων αφίξεων, άρα και της μεγάλης κατανάλωσης που κάνει η Ρόδος σε ηλεκτρισμό, θα ήταν ρίσκο για το συγκεκριμένο νησί να εγκαταλείψει το παραδοσιακό τρόπο κάλυψης των αναγκών του σε ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση προκριθεί για το επόμενο αυτόνομο ενεργειακά νησί θα προκύψει μετά από διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει μέσα στην Ανοιξη ο ΔΕΔΔΗΕ, και στον οποίο ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης έχει καλέσει την αμερικανική εταιρεία να συμμετάσχει.

Το σύστημα της Tesla είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην αμερικανική Σαμόα, για την αντικατάσταση ντιζελογεννητριών που κατανάλωναν 1.400 λίτρα πετρελαίου την ημέρα, με ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και μεγάλες μπαταρίες. Στο συγκεκριμένο νησί έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 1,4 MW μαζί με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες, ισχύος 6 MWh, με συνολικά 60 Tesla Powerpacks.

Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα μικροδίκτυα ηλεκτρισμού στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη ηλεκτροδότηση του νησιού ακόμη και όταν δεν υπάρχει καθόλου ηλιοφάνεια για 3 συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι μπαταρίες μπορούν να είναι πλήρως φορτισμένες μέσα σε 7 ώρες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Tesla το κόστος της μεγαβατώρας από τα συγκεκριμένα συστήματα μπορεί να ξεκινήσει από τα 170 και να φτάσει ακόμη πιο χαμηλά μέχρι τα 135 ευρώ η μεγαβατώρα, κόστος 15 έως 30% χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής ρεύματος από ντιζελογεννήτριες (200 ευρώ η μεγαβατώρα).