Στη Άβυσσο η τουρκική λίρα… Σπάει τα ρεκόρ πτώσης το ένα μετά το άλλο!

Η τουρκική λίρα διαμορφώθηκε στις 8,3840 λίρες έναντι του δολαρίου, κοντά στο χαμηλότερο ρεκόρ των 8,3850 λιρών στο οποίο είχε βρεθεί νωρίτερα. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου αυτό τον χρόνο. Ο πρόεδρος της χώρας, Tayyip Erdogan δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία διεξάγει οικονομικό πόλεμο ενάντια στο “τρίγωνο του διαβόλου, με τα επιτόκια, την ισοτιμία και τον πληθωρισμό”.

Επίσης, έβαλε στο στόχαστρό του όσους επιτίθενται στην τουρκική οικονομία σημειώνοντας πως “σε κάποιους τομείς μας έχουν επιβραδύνει, ενώ πριν κινούμασταν ταχύτατα για να πετύχουμε τους στόχους”. Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο και τον περασμένο μήνα αύξησε το επίπεδο του διαδρόμου επιτοκίου, για να αντιμετωπίσει τον –επίμονο- διψήφιο πληθωρισμό.

Σήμερα εξάλλου, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα από τα τελευταία παράθυρα για τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, σε μια τελευταία προσπάθεια να υποστηρίξει την λίρα, η οποία παρόλα αυτά υποχωρεί για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, εξάντλησης των αποθεμάτων, υψηλού πληθωρισμού και νομισματικής ανεξαρτησίας. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή