Σταθμό της Aramco υποστηρίζουν ότι έπληξαν οι σιίτες Χούτι (ΒΙΝΤΕΟ)

Σταθμό διανομής της εταιρείας Saudi Aramco που βρίσκεται στην πόλη της Τζέντα, έπληξε με πύραυλο Quds 2 η ομάδα ανταρτών της Υεμένης Χούτι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούτι Γιαχί Σαρέα. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, δήλωσε πως η επίθεση έγινε ως απάντηση στη «συνέχιση της πολιορκίας και της επιθετικότητας», ενώ συμβούλευσε πολίτες και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία να «μείνουν μακριά από ζωτικές εγκαταστάσεις» επειδή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ανταρτών θα συνεχιστούν.

Όπως έγραψε ο Σαρέα σε ανάρτησή του στο Twitter: «Με τη βοήθεια και την υποστήριξη του Θεού, η πυραυλική δύναμη μπόρεσε να στοχεύσει τον σταθμό διανομής Aramco στην Τζέντα με έναν πύραυλο, Quds 2, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα μετά από επιτυχή επιχειρησιακά πειράματα στα βάθη της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Χάρη στον Θεό, το πλήγμα ήταν πολύ ακριβές και τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στη στοχευμένη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος είπε σε ακόλουθη ανάρτηση πως η επιχείρηση «ήρθε ως απάντηση στη συνέχιση της πολιορκίας και της επιθετικότητας, και στο πλαίσιο αυτού που υποσχέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις ημέρες πριν από την εφαρμογή επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στο βάθη της Σαουδικής Αραβίας». Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει υπάρξει άμεση επιβεβαίωση για την επίθεση.

Η επίθεση έρχεται εν μέσω συχνών αναφορών από την κρατική Υπηρεσία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA) σχετικά με επιθέσεις από drones που πραγματοποιoούται από τους Χούτι εναντίον του Βασιλείου. Η Υεμένη έχει βρεθεί στο μέσον της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου της χώρας, Αμπντραμπού Μανσούρ Χαντί και της ένοπλης αντιπολίτευσης των Χούτι. Το 2015 ένας αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενεπλάκη στη σύγκρουση, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι, κατόπιν αιτήματος του Χαντί.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK