Στάλινγκραντ: Ο Γερμανός ΝΕΚΡΟΣ στρατιώτης καταθέτει τη μαρτυρία του

O Βίλχελμ Χόφμαν ήταν ένας από τους χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες που βρέθηκε να πολεμά στο Στάλινγκραντ. Υπηρετούσε στο 267ο Σύνταγμα Πεζικού της 94η Μεραρχία Πεζικού. Ο Χόμφαν τηρούσε ημερολόγιο το οποίο εν μέρει διασώθηκε. Μέσα από τις σελίδες του διαφαίνεται το υψηλό ηθικό, αρχικά των Γερμανών, η ελπίδα τους για σύντομη και νικηφόρα εξέλιξη της μάχης, αλλά και η σταδιακή διάψευσή της.

29η Ιουλίου 1942: «Ο λοχαγός μας, μας λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι τελείως εξουθενωμένα και δεν μπορούν πια να αντισταθούν για πολύ. Το να φτάσουμε στον Βόλγα και να καταλάβουμε το Στάλινγκραντ δεν θα είναι πολύ δύσκολο για μας».

7η Αυγούστου 1942: «Ο λόχος μας σπεύδει μπροστά σαν αστραπή. Σήμερα έγραψα στην Έλσα. Γρήγορα θα ανταμωθούμε. Όλοι το αισθανόμαστε ότι το τέλος, η Νίκη, πλησιάζει».

24η Αυγούστου: «Ολόκληρη η πόλη καίγεται. Με διαταγή του Φύρερ μας η Luftawaffe την πυρπόλησε. Αυτό ακριβώς χρειάζονταν οι Ρώσοι για να σταματήσουν την αντίστασή τους».

1η Σεπτεμβρίου: «Προτίθενται πραγματικά οι Ρώσοι να αγωνιστούν επί της όχθης του Βόλγα; Θα είναι παράφρονες…». Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr