Στ. Λυγερός: Αυτό “φρενάρει” συμφωνία και με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ…

Η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο ήταν φυσιολογικό να γεννήσει ελπίδες για επανάληψη της θετικής γενικά εξέλιξης για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και στην περίπτωση της Αιγύπτου. Ωστόσο, διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν, ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα “σκοντάφτει”, παρά τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια οι δυο χώρες μεταξύ τους.

Στο DP έχουμε πολλές φορές επισημάνει, ότι μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των σχέσεων Αθήνας-Καΐρου, δεν θα μπορούσε να μην επισημάνει τη γεωγραφική πραγματικότητα, που σε “απόλυτες τιμές”, αφαιρώντας δηλαδή κάθε άλλη παράμετρο “ποιοτικής διαφοροποίησης”, ότι τα συμφέροντα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου εί8ναι σχεδόν ταυτόσημα.

Παρά ταύτα, η στάση της Αιγύπτου παραμένει απολύτως μέσα στο πλαίσιο της διπλωματικής ευπρέπειας, ενώ παρά τις όποιες διαφωνίες, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών τιμά και προστατεύει τις σχέσεις με την Ελλάδα, κάτι το οποίο ανταποδίδει με τη στάση της η Αθήνα.

Ποια είναι λοιπόν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ; Απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει το σχόλιο του καταξιωμένου αναλυτή στα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, Σταύρου Λυγερού. Για να το ακούσετε, ακολουθήστε τον ενεργό σύνδεσμο