Σπάταλος πρόεδρος σε πτωχευμένη χώρα, είναι… μείγμα θανατηφόρον

Με τον Τούρκο πρόεδρο να αγωνίζεται να διασώσει το πολιτικό του σαρκίο, αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας του, έχει καταστεί προφανές και στους πλέον αδαείς πως η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς σε μία ακόμη πτώχευση, την έβδομη στην σύγχρονη ιστορία της. Το κλίμα που επικρατεί λόγω πανδημίας έχει περιθωριοποιήσει τα πάντα και ελάχιστοι διατηρούν την ψυχραιμία τους, ώστε να διαγνώσουν τις καταστάσεις που ελλοχεύουν στο περιθώριο και να εκτιμήσουν όχι μόνον τις καταστροφικές επιπτώσεις που κυοφορούνται αθόρυβα, αλλά και το μέγεθος της μανίας που απειλεί να ισοπεδώσει τα πάντα.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ο πασίγνωστος επιχειρηματίας και επενδυτής Warren Buffett έχει δηλώσει με πικρία στην χρηματοοικονομική λαίλαπα του 2008, αλλά και ιδιαίτερα προφητικά, πως στις περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, κάποιος οφείλει αναγκαστικά να περιμένει να αποσυρθεί η παλίρροια, για να διαπιστώσει ποιος κολυμπά γυμνός.

Δυστυχώς, ο COVID-19 και η συνεπακόλουθη πανδημία έχει αιφνιδιάσει και τις επιχειρήσεις, αλλά και την κυβέρνηση στην Τουρκία σε βαθμό καταθλιπτικά και εκθετικά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες. Οι απίστευτες και επί σειράν ετών αστοχίες του Τούρκου προέδρου, ειδικά στην διαχείριση των τομέων της πολιτικής και της οικονομίας, έχουν οδηγήσει την χώρα στην πλέον ευάλωτη θέση, χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικά περιθώριο ελιγμών και αντίδρασης.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2019, ένας υπεραισιόδοξος Ερντογάν διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως τα χειρότερα αποτελούν πλέον παρελθόν, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποκρύψει την θλιβερή εικόνα. Ο Τούρκος πρόεδρος καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να εκμηδενίσει την σκιά του τελευταίου τριμήνου του 2018, όταν εξανεμίζεται το 30% της αξίας της τουρκικής λίρας.

Τα υποκείμενα προβλήματα
Τα στατιστικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019, επιβεβαιώνουν τις σοβαρές ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας (που δεν αγγίζουν προφανώς τον Ερντογάν), όταν η συνεισφορά των εξαγωγών στα εθνικά έσοδα εκμηδενίζεται στο –0,2% έναντι του χαμηλού, αλλά έστω θετικού 6,0% του προηγούμενου τριμήνου.

Στο τρίμηνο αυτό κυρίως λόγω των παρεμβάσεων στη Συρία, οι εξαγωγές αυξάνονται μόλις κατά 5,1%, πιστοποιώντας ότι εξανεμίζεται η αγορά της Μέσης Ανατολής, ο πυλώνας των τουρκικών εξαγωγών.

Οι δανειστές της χώρας επιμένουν τότε με επίταση για συντονισμένη στροφή στην εσωτερική αγορά για να αντισταθμίσουν τις απώλειες, εκτιμώντας παράλληλα πως το 2020, πρόκειται να εξελιχθεί δραματικά. Ένα φαινομενικά άσχετο, αλλά απόλυτα συνδεδεμένο δεδομένο, αφορά την εκθετική αύξηση των οικογενειακών αυτοκτονιών στην επικράτεια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μακροχρόνια ανεργία και την οικονομική ανέχεια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ