Σουμέριοι – Μεσοποταμία: Φάλαγγα την 3η χιλιετία π.Χ… Όπως οι Έλληνες;

Οι Σουμέριοι υπήρξαν ένας άγνωστος λαός. Ακόμα και το όνομα με το οποίο είναι γνωστοί τους δόθηκε από τους αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα. Παρόλα αυτά άφησαν πίσω τους έντονα τα σημάδια της στρατιωτικής τους τέχνης. Από την 5η χιλιετία τουλάχιστον, ένας μεγάλος πολιτισμός ανθούσε στις όχθες των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, ο σουμεριακός. Οι Σουμέριοι ζούσαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη, μεταξύ των οποίων οι πόλεμοι ήταν ενδημικά φαινόμενο.

Οι στρατοί των κρατιδίων αυτών ήταν μικροί σε μέγεθος και δύο ήταν τα κύρια «συστατικό» τους, τα άρματα και το πεζικό. Τα άρματα αποτελούσαν το στοιχείο ελιγμού και κρούσης του στρατού, ενώ το πεζικό περιοριζόταν σε πιο παθητικό ρόλο, έχοντας ως κύρια αποστολή την αναχαίτιση των εχθρικών αρμάτων και ως δευτερεύουσα την επικράτηση έναντι των αντιπάλων πεζών.

Ανάλογος της αποστολής ήταν και ο οπλισμός που έφεραν οι πεζοί και αποτελείτο μόνα από ένα μακρύ δόρυ. Οι δορυφόροι αυτοί παρατάσσονταν σε πυκνή τάξη σε γραμμές βάθους έξι ζυγών, σε σχηματισμό φάλαγγας, και εφόσον διατηρούσαν την ψυχραιμία τους ήταν δύσκολο να διασπασθούν από μετωπική επέλαση αρμάτων. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr