ΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουνίου και ιδού γιατί

Η Κουμουνδούρου φαίνεται πως τελεί σε κατάσταση σοκ. Για περισσότερο από μία ώρα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν για να καθορίσουν τη στάση του κόμματος απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές. Στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια άμεσης προσφυγής στις κάλπες στα τέλη Ιουνίου, που είναι η πλειοψηφική μέχρι στιγμής τάση, αλλά και άλλα που προκρίνουν τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Η απόφαση που δεν είναι εύκολη θα ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Φαίνεται πάντως ότι το σενάριο να εξαντληθούν τα περιθώρια και η χώρα να οδεύσει σε εκλογές στο τέλος Οκτωβρίου, ευελπιστώντας να επιχειρηθεί αναστροφή της δυσμενούς κατάστασης, ενδεχομένως και με τη βοήθεια τυχαίων γεγονότων, χάνει ραγδαία έδαφος και αυτό έχει εξήγηση.

Ο βασικός φόβος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η δυναμική που θα δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου, θα μπορούσε να έχει χειρότερες επιπτώσεις στο βασικό ζητούμενο, το οποίο εξ αρχής δεν ήταν άλλο από την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και την καθιέρωσή του ως του δεύτερου πόλου στην πολιτική ζωή του τόπου, ώστε να έχει την ευκαιρία στο μέλλον να επανέλθει.

Θα μπορούσε δηλαδή να προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις, καθώς ποτέ δεν αποτέλεσε… μυστικό, το ότι το “παλιό ΠΑΣΟΚ” που συσπειρώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως “αλλάξει βηματισμό” επιστρέφοντας στο ΚΙΝΑΛ, όταν απομακρυνθεί τόσο η προοπτική της εξουσίας, όσο και η πιθανότητα ταχείας ολικής επαναφοράς…

Δεν είναι αμελητέα και η απειλή που προέρχεται από το αποτέλεσμα του ΜΕΡΑ 25, είτε εκλέξει Ευρωβουλευτή, είτε όχι. Οι σκέψεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην έκπληξη και την άμεση ανακοίνωση προσφυγής στις κάλπες, με την ελπίδα να αναγνωριστεί “πολιτική εντιμότητα” στον Αλέξη Τσίπρα και θα συσπειρώσει σημαντικό μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζοντας την πολιτική επιβίωση. Οψόμεθα…