ΣΟΚ στην Άγκυρα τα 550 εκατ. δολ. για την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ

Σόκ και δέος θα πρέπει να έχει προκαλέσει στην Τουρκική κυβέρνηση η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν με το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων την δημιουργία Κουρδικής στρατιωτικής δύναμης 65.000 ανδρών στις περιοχές που οι Κούρδοι ελέγχουν στην Β. Συρία.

Αν και το σχέδιο είχε ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο σήμερα έρχονται περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες στην δημοσιότητα για ένα πολυσύνθετο εκπαιδευτικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το 2019 με αμερικανική χρηματοδότηση.

Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση Τράμπ είχε ζητήσει τον περασμένο Φεβρουάριο 300 εκατ. δολάρια για τον εξοπλισμό των μαχητών του YPG για την αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία, ενώ 250 εκατ. δολάρια πρόκειται να δοθούν από τον αμερικανικό προυπολογισμό για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας της Συρίας φυσικά στις περιοχές που οι Κούρδοι ελέγχουν.

Σύμφωνα με τον σχέδιο των Αμερικανών, τα χρήματα που θα δώσουν στους Κούρδους θα χρηματοδοτήσουν και θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική δύναμη 30.000 ανδρών για την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του ISIS και την δημιουργία μιας δύναμης επιβολής της τάξης 35.000 ανδρών στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Από τα 300 εκατ. δολάρια που θα δοθούν για την δημιουργία και τον εξοπλισμό της κύριας πολεμικής δύναμης των Κούρδων τα 162,6 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά οπλισμού, οχημάτων, πυρομαχικών, τηλεπικοινωνιών, 8 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν για την κάλυψη βασικών ανθρωπιστικών αναγκών, 28 εκατ. δολάρια για έξοδα μεταφοράς και οργάνωσης και τα υπόλοιπα 101,5 εκατ. δολάρια για την διαχρονική υποστήριξης της στρατιωτικής δύναμης των 30.000 ανδρών.

Τα υπόλοιπα 250 εκατ. δολάρια θα δοθούν για την εκπαίδευση και οπλισμό των 35.000 οργάνων της εσωτερικής τάξης και συνοριοφύλαξης. Μεταξύ άλλων το στρατιωτικό υλικό που οι Κούρδοι θα λάβουν από τις ΗΠΑ και το οποίο θα προέλθει από τα αποθέματα ή τις βιομηχανίες των χωρών του πρώην ανατολικού μπλόκ είναι 25.000 τυφέκια ΑΚ-47, 1500 ελαφρά πολυβόλα, 500 βαρέα πολυβόλα, 400 εκτοξευτές RPG-7, 95 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, 20 όλμοι των 60 χλστ και 60 όλμοι των 120 χλστ.

Το συνολικό κόστος αυτών των όπλων μαζί με τα πυρομαχικά τους θα φτάσει τα 71 εκατ. δολάρια. Ο συγκεκριμένος προυπολογισμός είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση Τράμπ προτού ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοινώσει την απόφαση του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Φυσικά τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει ιδιαίτερα δε μετα και την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια δύναμη από αραβικές χώρες της οποία θα ηγούνται οι ΗΠΑ για να σταθεροποιήσουν τη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Β. Συρία και τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, οι ΗΠΑ διατηρούν 2.200 καταδρομείς και 5.508 εργολαβικούς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκ των οποίων οι 400 έχει αναλάβει καθήκοντα φύλαξης εγκαταστάσεων.