ΣΟΚ: Ο Ερντογάν κατάσχεσε τους λογαριασμούς σε συνάλλαγμα των ιδιωτών!

Όλο και εντονότερη γίνεται η αίσθηση στους οικονομολόγους ότι η επεκτατική ρητορική της Τουρκίας κρύβει απλώς την τέλεια καταιγίδα, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της, αναφέρει σε ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ρεπορτάζ ο ΣΚΑΪ.

Η λίρα στο τελευταίο τρίμηνο έχει χάσει σχεδόν 8% σε σχέση με το δολάριο και η κυβέρνηση «σκουπίζει» αμερικάνικα νομίσματα απ’ όπου βρει. Ακόμη κι από τις ιδιωτικές καταθέσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα.

«Η κεντρική τράπεζα (της Τουρκίας) στην προσπάθειά της να στηρίξει την τουρκική λίρα, έχει ουσιαστικά “δανειστεί” αυτές τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες και τις έχει εκποιήσει. (…) Η Τουρκία είναι σήμερα πολύ πιο ευάλωτη οικονομικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Πατέλης.

Πρόκειται για τη δεύτερη νομισματική κρίση σε δύο χρόνια, μόνο που αυτή τη φορά έχει συνδυαστεί με τον κορωνοϊό που έχει παγώσει την εισαγωγή τουριστικού συναλλάγματος, και τις εξαγωγές.

Η κατάσταση έχει ανεβάσει το δολάριο από τις 5,8 λίρες πέρυσι τέτοια εποχή, στις 6 και 81 πριν ένα τρίμηνο και τώρα στις 7 και 35 λίρες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ