Στην “εφοδιαστική αλυσίδα” του F-35 εταιρία κινεζικής ιδιοκτησίας στη Βρετανία;

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη προχώρησε το βρετανικό Sky News αναφορικά με το μαχητικό F-35 και την κατασκευή αυτού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο μια βρετανική εταιρεία κινεζικής ιδιοκτησίας κατασκευάζει πλακέτες τυπωµένου κυκλώµατος για διάφορα υποσυστήματα του μαχητικού F-35 όπως έχει επιβεβαιώσει και το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε σχετική του ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο.

Η βρετανική εταιρεία ονομάζεται Exception PCB με έδρα το Gloucestershire της νότιας Αγγλίας η οποία το 2013 εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία Shenzhen Fastprint η οποία εδρεύει στην πόλη Shenzhen.

Αν και δεν υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις ότι η κινεζική εταιρεία πράττει κάτι παράνομο, το γεγονός ότι μια βρετανική εταιρεία κινεζικών συμφερόντων κατασκευάζει πλακέτες τυπωµένου κυκλώµατος που τοποθετούνται στα ηλεκτρονικά συστήματα του κινητήρα, του φωτισμού, της τροφοδοσίας καυσίμου και του συστήματος ναυτιλίας αποτελεί ένα ζήτημα που προκαλεί αίσθηση ιδιαίτερα δε εάν εκτιμηθεί η πολεμική της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Huawei, η οποία προσπαθεί να πουλήσει στη Δύση την δική της τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα κατασκευής του F-35 συμμετέχουν εταιρείες από εννέα χώρες όπως η Ολλανδία, η Τουρκία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Νορβηγία οι οποίες κατασκευάζουν υποσυστήματα που ελέγχονται διεξοδικά στους τομείς της ποιότητας και ασφάλειας από τους βασικούς εργολάβους που συμπράττουν στην κατασκευή του F-35.

Αυτό όμως που έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των δυτικών στρατιωτικών αναλυτών είναι η ευκολία με την οποία μια καθαρά κινεζική εταιρεία αγόρασε μια βρετανική εταιρεία κατασκευής πλακετών τυπωµένου κυκλώµατος με βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευή του F-35 αλλά και σε άλλα προγράμματα όπως την κατασκευή του μαχητικού Eurofighter Typhoon και του επιθετικού ελικοπτέρου AH-64 Apache.