Σήμα ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα που ζητά… τα πάντα

Έχει περάσει καιρός από όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε πει τα περί μοναχοφάηδων στο Φόρουμ των Δελφών. Όσοι είχαν τότε θεωρήσει πως εξέφραζε προσωπικές απόψεις διαψεύσθηκαν όταν ο διάδοχός του Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε δηλώσεις στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς κάποιου είδους συνεκμετάλλευση. Μπορεί στη συνέχεια να προέβη σε διορθωτικές δηλώσεις, αλλά το μήνυμα είχε σταλεί.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ

Όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάτι θέλει να μας πει χωρίς, όμως, να το λέει καθαρά. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οι λέξεις φέρουν ειδικό βάρος, ειδικά όταν εκφέρονται όχι από έναν, αλλά από δύο υπουργούς Εξωτερικών, τον τέως και τον νυν. Αμφότεροι επιδεικνύουν μία εθνικά επιζήμια “γενναιοδωρία” προς την Τουρκία.

Αν προσθέσει κανείς και τους κυβερνητικούς ψιθύρους περί “έντιμου συμβιβασμού”, μένει να αναρωτηθεί τι ειπώθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν; Να θυμίσουμε ότι στις δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων είχε γίνει λόγος για συνεργασία των δύο χωρών στα ενεργειακά. Δεν είχε προσδιορισθεί, όμως, σε ποιον ακριβώς ενεργειακό τομέα έγινε συζήτηση για ελληνοτουρκική συνεργασία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει πως τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ. Τους αναγνωρίζει μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη έξι μιλίων. Κι αυτό δεν το ισχυρίζεται για τις βραχονησίδες, αλλά ακόμα και για την Κρήτη!

Η γειτονική χώρα, άλλωστε, είναι μία από τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία προβλέπει ρητά ότι ακόμα και η πιο μικρή νησίδα, εάν φιλοξενεί έστω και στοιχειώδη οικονομική δραστηριότητα, δικαιούται υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, μάλιστα, επειδή είναι εθιμικό δίκαιο δεσμεύει και την Τουρκία… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΩΣ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΗΜΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ