Σήμα Σαουδαράβων σε Ελλάδα για μπίζνες! Κι εμείς δεν δίναμε… πυρομαχικά

Σε μια συγκυρία όπου διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν ισχνή ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων, οι Σαουδάραβες τινάζουν τη… μπάνκα στον αέρα και καλούν και τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες να πάρουν μέρος σε ένα τρελό πάρτι δισεκατομμυρίων ή μάλλον τρισεκατομμυρίων ευρώ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΟΥ
ΠΗΓΗ: ECONOMISTAS

Το προσκλητήριο δεν είναι λόγια του αέρα. Πρόκειται για επίσημη επιστολή του επικεφαλής της Αρχής Κατασκευαστών της Σαουδικής Αραβίας (SCA), με την οποία απευθύνεται πρόσκληση συμμετοχής ελληνικών κατασκευαστικών και τεχνικών εταιρειών στις εργασίες διαδικτυακού φόρουμ για την παρουσίαση μεγάλων υπό εκτέλεση έργων της Σαουδικής Αραβίας (Future Projects Forum), περιόδου 2021-2023, στους τομείς των υποδομών, κατασκευών και  ενέργειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου «Οραμα 2030/Vision 2030».

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι Σαουδάραβες δεν προσκαλούν απλώς τις ελληνικές εταιρίες, αλλά επιδιώκουν την παρουσία τους, προκειμένου -όπως τονίζει η επιστολή- “να διερευνηθεί η προοπτική συμμετοχής ελληνικών εταιρειών σε διεθνείς διαγωνισμούς και επενδυτικά κοινοπρακτικά σχήματα (consortium) για ανάληψη υπεργολαβιών σε έργα Σαουδικής Αραβίας, χώρα στην οποία η παρουσία της Ελλάδας υπήρξε διαχρονικά ισχυρή στον κατασκευαστικό τομέα”.

Αυτά τα 160 δισ δολάρια είναι μόνο η αρχή. Κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες στρατηγικού διαλόγου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρίγκηπας Διάδοχος της Mohamad Bin Salman αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομίας και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οποίες υλοποιούνται στην Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του προγράμματος “Όραμα 2030/Vision2030”, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διπλασιασθούν κατά την προσεχή δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας και προοδευτικής απεξάρτησής της από τις πετρελαϊκές εισροές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ