Σικελική Εκστρατεία, το πρώτο αίμα… Μαχόμενοι υπό την απειλή των ιππέων

Στα μέσα του καλοκαιριού του 415 π.Χ. 136 πολεμικά πλοία και πολλά μεταγωγικά που μετέφεραν 2.100 Αθηναίους οπλίτες, 500 Αργείους οπλίτες, 250 Αρκάδες οπλίτες και άλλοι 2.150 σύμμαχοι, υποτελείς ή μισθοφόροι οπλίτες, 480 ψιλούς τοξότες και ακοντιστές, 700 Ρόδιους σφενδονήτες, 120 Μεγαρείς και 30 ιππείς ξεκίνησε για την Σικελία με στόχο την κατάληψη των Συρακουσών, όπως είχε προτείνει ο τυχοδιώκτης Αλκιβιάδης και είχε αποδεχτεί ο άσκεπτος αθηναϊκός Δήμος.

Μετά από περιπέτειες οι αθηναϊκές δυνάμεις έφτασαν στις Συρακούσες. Έξω από την πόλη έλαβε χώρα και η πρώτη μάχη του πολέμου. Οι Συρακούσιοι και οι σύμμαχοι τους, είχαν στρατοπεδεύσει κοντά στο ιερό του Ολυμπίου Διός, νοτιοδυτικά της πόλης. Μαζί τους βρισκόταν και οι Σελινούντιοι ,καθώς και 220 ιππείς και 50 ψιλοί ακοντιστές από τη Γέλα και την Καμάρινα.

Οι αντίπαλοι παρατάσσονται

Αν και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανδρών του σικελικού στρατού, πιστεύεται ότι υπερείχε αριθμητικά του αθηναϊκού. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τα γραφόμενα του Θουκυδίδη, σύμφωνα με τα οποία, οι Συρακούσιοι και οι σύμμαχοι τους οπλίτες σχημάτισαν φάλαγγα βάθους 16 ζυγών.

Αντίθετα οι Αθηναίοι και συν αυτούς οπλίτες τάχθηκαν σε βάθος 8 ζυγών, ίσως για να είναι σε θέση να καλύψουν όλη την έκταση του εχθρικού μετώπου, ώστε να μην κινδυνεύουν να υπερφαλαγγιστούν από το εχθρικό ιππικό, το οποίο υπολογίζεται ότι αριθμούσε πάνω από 1200 άνδρες.

Οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοι τους πεζοί ήταν σαφώς πιο εμπειροπόλεμοι και καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους αντιπάλους τους. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι Συρακούσιοι στρατηγοί έταξαν τους άνδρες τους σε βαθύ σχηματισμό, ώστε και μεγαλύτερο θάρρος να έχουν και η διάσπαση του σχηματισμού τους να μην είναι εύκολη. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr