Σε “συναγερμό” τα Social Media για το θέμα της ασφάλειας

H ασφάλεια αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της καθημερινότητας επηρεάζοντας τους πολίτες αλλά και προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στο διεθνές προφίλ της χώρας. Παράλληλα, η ασφάλεια αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αναμένεται να εξελιχθεί σε μια βασική παράμετρος προεκλογικής εκστρατείας.

Του Νίκου Αρβανίτη – Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα*
ΠΗΓΗ: Palo.gr

Αντιεξουσιαστές, ναρκωτικά, εγκληματικότητα, λαθρομετανάστευση και διαφθορά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα εκτός από την εσωτερική ασφάλεια σοβαρές ανησυχίες εγείρονται από τα Social Media και για την εθνική ασφάλεια, για το αν η χώρα μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της από ασύμμετρες και «υβριδικού» τύπου απειλές.

Το query «Ασφάλεια Πολιτών» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το PaloPro 57.412 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 15 – 24 Οκτωβρίου 2018. Παράλληλα, το Twitter εμφανίζει τις περισσότερες αναφορές (28.857) δείχνοντας ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη έχει ένα δυνατό engagement πάνω στο θέμα της ασφάλειας. Επιπλέον, τα συναισθήματα των αναφορών κυριαρχούνται από τα αρνητικά συναισθήματα (65.9%), ακολουθούν τα ουδέτερα (25.9%) και τέλος παρουσιάζεται και ένας μικρός αριθμός θετικών συναισθημάτων (9.1%). Η ανάλυση των ποιοτικών και των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro έγινε με βάση το impact των αναφορών, τις αναπαραγωγές των αναφορών, τα retweet, τους influencers και τους referrers.

Θεματολογία
Η θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου για το query «Ασφάλεια Πολιτών» την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
• Την κατάληψη γραφείου από το Ρουβίκωνα στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• Την επίθεση στο ΑΤ Ομόνοιας με μολότοφ από μια ομάδα πενήντα αντιεξουσιαστών.

• Την εγκληματικότητα και τη βία που επικρατεί στο καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια.

• Την υπόθεση των επτά πακιστανών με τον αστυνομικό σε διαμέρισμα της Νίκαιας, ο οποίος και κρίθηκε προφυλακιστέος για ληστεία.
• Τη διπλή επίθεση από αντιεξουσιαστές σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

• Το «λουκέτο» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕ) που έβαλε η Σύγκλητος, με σκοπό την ενεργοποίηση των φορέων για την απομάκρυνση των διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

• Την ειδησεογραφία για την εγκληματικότητα που επικρατεί στο κέντρο Αθήνας καθώς και για τις ληστείες και τους φόνους που διαπράττονται.

Συμπεράσματα
H ανάλυση περιεχόμενου του PaloPro αναδεικνύει το θέμα της ασφάλειας σε σημαντικότατο κοινωνικό και πολιτικό θέμα για τα Social Media που απαιτούν άμεσες λύσεις. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την έλλειψη ασφάλειας. Αναλυτικότερα:
• Οι δραστηριότητες της ομάδας του Ρουβίκωνα σύμφωνα με τους χρήστες των Social Media εξελίσσονται σε μια μορφή παραβατικής διαμαρτυρίας που παραπέμπει σε ανταρτοπόλεμο. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης δεν έχει τις γνώσεις για να διαχωρίσει τις έννοιες του ανταρτοπόλεμου και πολιτικού ακτιβισμού. Ο Ρουβίκωνας θεωρείται μια «αναγνωρισμένη» συλλογικότητα πολιτικού ακτιβισμού που επεμβαίνει με το δικό του τρόπο και δεν ταυτίζεται με την εγκληματικότητα.

• H λαθρομετανάστευση θεωρείται από το σύνολο των Social Media κύρια απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Οι εισροές προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και ο ελλιπής έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

• Οι ανησυχίες των Social Media έχουν να κάνουν και με τη διείσδυση ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών στην ελληνική κοινωνία καθώς και στην εφαρμογή των μεθόδων τους πάνω στους άλλους πρόσφυγες Επίσης, χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι η λαθρομετανάστευση εντάσσεται στο πλαίσιο του «υβριδικού πολέμου» που εφαρμόζει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας.

• Η εγκληματικότητα προκαλεί φόβο στο σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Οι αναφορές από αστυνομικά δελτία για ληστείες, φόνους ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας. Δεύτερης και τρίτης κατηγορίας ιστοσελίδες και μπλοκ προβάλλουν ιδιαίτερα παραβατικές και εγκληματικές ενέργειες που διαπράττονται από μετανάστες.

• Η καθημερινή ασφάλεια των πολιτών διαταράσσετε σύμφωνα με τα ποιοτικά δεδομένα και από διάφορες πορείες που εξελίσσονται βίαια από την εμπλοκή κουκουλοφόρων καθώς επίσης και από ομάδες που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους.

• Η παραβατική εικόνα του κέντρου της Αθήνας κάνει ένα μεγάλο αριθμό χρηστών των Social Media να νιώθει ιδιαιτέρα ανασφαλής και μέσα στην ημέρα. Εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία συνθέτουν μια εικόνα που προκαλεί φόβο στην πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης.

• Τα Social Media εμφανίζονται δυσαρεστημένα με την κυβέρνηση διότι θεωρούν ότι οι ιδεοληψίες ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζουν τις αστυνομικές αρχές να επιβάλλουν την ασφάλεια και την τάξη. Εκτιμούν ότι η αστυνομία μπορεί ανά πάσα στιγμή αν την αφήσουν να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας.

• Η πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής γνώμης δεν θεωρεί ότι με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Όλγα Γεροβασίλη – Κατερίνα Παπακώστα) η κατάσταση θα βελτιωθεί.

• Το άσυλο των πανεπιστημίων προκαλεί αγανάκτηση στην πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής που βλέπει τους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης να γίνονται καταφύγιο αντιεξουσιαστών, ναρκομανών και λαθρεμπορίου. Την ευθύνη την αποδίδουν στην ιδεοληπτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας που επαναφέρει παρωχημένες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο καθηγητές και τους φοιτητές. Η ανομία που επικρατεί από εξωπανεπιστημιακές ομάδες επηρεάζει αρνητικά την εικόνα την ανώτατης εκπαίδευσης καθώς κάποια πανεπιστήμια θεωρούνται «ανοχύρωτες πόλεις».

• Ο Νόμος Παρασκευόπουλου θεωρείται «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των χρηστών των Social Media καθώς δίνει την ευκαιρία σε ποινικούς κρατούμενους να αποφυλακιστούν και μετά να διαπράττουν εκ νέου εγκληματικές πράξεις. Τα Social Media εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει άμεσα το συγκεκριμένο νόμο.

• Ένας αριθμός χρηστών θεωρεί ότι η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ και η έντονη αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο για το Μακεδονικό υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας στη διεθνή διπλωματία.

• Η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό θέμα που σύμφωνα με την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οποίος πρέπει να καταλάβει ότι η ιδεοληψία ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια διεθνιστική κοινωνία και η απέχθεια προς τα σώματα ασφαλείας υπονομεύουν την κυβέρνηση του.

• Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν χρήστες των Social Media θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κοινωνία και απειλούν τη συνοχής της. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απομονώσει τις ιδεοληψίες από την κυβερνητική πολιτική για να μπορέσει να αναστρέψει την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής διαδικτυακής γνώμης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναδείξει το έργο της αστυνομίας, που έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε εγκληματικότητα και οργανωμένο έγκλημα, για να τονώσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

• H Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται από την πλευρά της σύμφωνα με ένα μεγάλο αριθμό χρηστών πιο αξιόπιστη στη διαχείριση της ασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να πατάξει το «άβατο των Εξαρχείων». Το θέμα της ασφάλειας αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας στην προεκλογική περίοδο καθώς οι πολίτες το θεωρούν άμεση προτεραιότητα.
• Η πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία και θεωρεί υπεύθυνη την ηγεσία του υπουργείου για το ότι δεν αστυνομία δεν προχωρεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια.

• Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, δεν αποτελεί στόχο τρομοκρατικών ενεργειών μεγάλης ισχύος, ούτε υπάρχει «πόλεμος πόλεων» και το γεγονός αυτό πιστώνεται σε όλες τις κυβερνήσεις της. Το ατομικό θέμα της ασφάλειας είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία και φόβο στους χρήστες των Social Media.

*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος και Content Director της Palo Services.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος και Sr. Social Media Analyst της Palo Services.