Έχει ελληνικό ενδιαφέρον το πρόγραμμα της αντικατάστασης, των βρετανικών Apache AH Mk1 (vid.)

Τουλάχιστον δύο από τα 14 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH Mk 1 (AH-64D Block-1 Apache) της Βρετανικής Αεροπορίας Στρατού πρόκειται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της αεροπορικής βάσης Wattisham στο Suffolk στο εργοστάσιο της Boeing στη Mesa της Αριζόνα.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν από τους μηχανικούς της αμερικανικής εταιρείας για την κατασκευή των νέων ελικοπτέρων AH-64E Apache Guardian που έχει παραγγείλει ο Βρετανικός Στρατός.

Η σύμβαση που υπέγραψε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας με την εταιρεία Boeing περιλαμβάνει την αγορά 50 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache Guardian για την αντικατάσταση των 67 ελικοπτέρων Apache AH Mk 1 (AH-64D Block-1 Apache) που παραλήφθηκαν πριν από 14 χρόνια.

Με βάση την σύμβαση αυτή ο Βρετανικός Στρατός θα παραδώσει στην εταιρεία 50 από τα 66 εναπομείναντα Apache AH Mk 1 από τα οποία η εταιρεία θα αξιοποιήσει το σύστημα σκόπευσης Modernized Target Acquisition Designation Sight/Pilot Night Vision Sensor (M-TADS/PNVS), το ραντάρ Ελέγχου Πυρός AN/APG-78 Longbow, το συγκρότημα του κυρίου στροφείο, υποσυστήματα του συστήματος μετάδοσης κίνησης, το σύστημα αυτοπροστασίας HIDAS και ορισμένα δομικά τμήματα του ελικοπτέρου.

Όλα αυτά θα τοποθετηθούν στην άτρακτο νέας κατασκευής ελικοπτέρων τα οποία θα εξοπλιστούν με νέους κινητήρες General Electric T700, νέες πτέρυγες στροφείου, νέα αεροβοηθήματα, νέο πιλοτήριο κλπ. Τα υπόλοιπα 16 Apache AH Mk 1 (AH-64D Block-1 Apache) θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την έλευση των νέων ελικοπτέρων κάτι που υπολογίζεται να συμβεί το 2022-2023 δηλ σε τρία χρόνια από σήμερα.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα τα οποία είναι μόλις 14 ετών το παλαιότερο, έχουν πολλά κοινά υποσυστήματα με τα ελληνικά AH-64D Apache με εξαίρεση του κινητήρες, οι οποίοι είναι οι βρετανικοί Rolls-Royce/Turbomeca RTM322 01/12 των 2270 ίππων έκαστος.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι έκδοση του κινητήρα RTM322, ο RTM322-01/9 εξοπλίζει τα ελληνικά ΝΗ90ΤΤΗ γεγονός που περιορίζει το όποιο πιθανό πρόβλημα υποστήριξης του, ενώ σημειώνεται ότι το σύνολο των βρετανικών Apache AH Mk 1 (AH-64D Block-1 Apache) είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ Ελέγχου Πυρός AN/APG-78 Longbow αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ελικοπτέρων.

Δεδομένου ότι η Αεροπορία Στρατού αναζητεί λύσεις για την ενίσχυση του δυναμικού των 9 AH-64DΗΑ Apache ίσως θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθεί η δυνατότητα απόκτησης των 16 βρετανικών Apache AH Mk 1 (AH-64D Block-1 Apache) σε τρία χρόνια από σήμερα, το 2022 όταν θα αρχίσει η απόσυρση τους η οποία θα ολοκληρωθεί το 2025.