Ρωσία: Σε απόσταση αναπνοής από την Αγία Πετρούπολη αμερικανικό Β-52Η Stratofortress

Σε απόσταση αναπνοής έφτασε αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52Η Stratofortress από την Αγία Πετρούπολη την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την περασμένη Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό βομβαρδιστικό έφτασε σε απόσταση 232 χλμ από το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, δηλαδή σε απόσταση μισής ώρας πτήση από τη ρωσική μεγαλούπολη.

Το αμερικανικό Β-52Η Stratofortress πέταγε πάνω από το έδαφος της Εσθονίας σε απόσταση 232 χλμ, πραγματοποιώντας κύκλους σε ύψος 7.041 μέτρων και με ταχύτητα 807,5 χλμ / ώρα.

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό απογειώθηκε από την βάση της Βασιλικής Αεροπορίας Fairford στην Αγγλία και κατευθύνθηκε προς την Βαλτική θάλασσα πετώντας σε απόσταση 160 χλμ από τον ρωσικό θύλακα του Kaliningrad και ακολούθησε πορεία προς τον Κόλπο της Φινλανδίας πλησιάζοντας επικίνδυνα για τους Ρώσους την Αγία Πετρούπολη.

Το αμερικανικό Β-52Η με σειριακό αριθμό 61-0009 προέρχεται από την 2η Πτέρυγα Στρατηγικών Βομβαρδιστικών της οποίας βάση είναι το αεροδρόμιο Barksdale στην Λουιζιάνα.

Συνολικά επτά Β-52Η αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ στην Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, για την πραγματοποίηση σειράς ασκήσεων στην Ευρώπη σε συνεργασία με τις δυνάμεις των ΝΑΤΟικών συμμαχικών χωρών.

Η παρουσία του αμερικανικού Β-52Η στην περιοχή του κόλπου της Φινλανδίας, εντοπίστηκε και καταγράφηκε στην ρωσική ιστοσελίδα Plane Radar και όπως φαίνεται η αποστολή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες της προηγούμενης Παρασκευής. Αν και η παρουσία του καταγράφηκε από ρωσική ιστοσελίδα δεν υπήρξε κάποιος επίσημος ή ανεπίσημος ρωσικός σχολιασμός για το γεγονός.

Όπως φαίνεται οι Αμερικανοί μάλλον αποφάσισαν να απαντήσουν στους Ρώσους “με το ίδιο νόμισμα” στις δικές τους πτήσεις στην Βαλτική θάλασσα, στη Μαύρη θάλασσα και στη θάλασσα Μπάρεντς, κλιμακώνοντας…

Όμως συμβαίνει την περίοδο Ψυχρής Ειρήνης που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια στην Ευρώπη σε περίπτωση ενός «ατυχήματος».